Voorlopig geen Oneworld voor geplaagd Kingfisher

Vorige week brachtten we het verhaal van het Indiase Kingfisher en hun grote financiële problemen (hier te herlezen). Jammer genoeg kunnen we daar deze week een vervolg aan breien: Oneworld en Kingfisher hebben namelijk “in onderling” besloten om de toetreding tot de alliantie voor onbepaalde duur in de koelkast te steken. Het lijkt wel de story of my life voor Indiase luchtvaartmaatschappijen, nadat ook de toetreding van Air India tot Star Alliance vorig jaar spaak liep.

De kandidatuur van de luchtvaartmaatschappij werd bijna twee jaar geleden, in februari 2010, officieel geaccepteerd en de toetreding stond gepland voor 10 februari. De beslissing om de toetreding uit te stellen komt er naar alle waarschijnlijkheid door de moeilijke financiële situatie waarin Kingfisher op dit moment verkeert. De totale schuldenberg bedraagt nu meer dan 900 miljoen euro, en in het meest recente kwartaal werd nog maar eens een verlies van ruim 70 miljoen euro geboekt.

Twee geplaagde Indiase luchtvaartmaatschappijen
© Vishal Jalopara – airliners.net

Bruce Ashby, de chief executive van Oneworld, zei daarover het volgende: “Het zijn turbulente tijden voor de luchtvaartindustrie in India en veel andere delen van de wereld. We hebben de voorbije maanden zeer nauw samengewerkt met Kingfisher Airlines en het werd ons almaar duidelijker dan de luchtvaartmaatschappij meer tijd nodig heeft om de financiële problemen waarmee ze geconfronteerd wordt op te lossen, alvorens we hen kunnen verwelkomen in de Oneworld-alliantie.”

“We zullen met Kingfisher overleggen om een nieuwe toetredingsdatum uit te dokteren, eens ze uit hun turbulente periode gekomen zijn,” voegde hij eraan toe. Kingfisher-eigenaar Vijay Mallya zei: “Aan-gezien onze prioriteiten op dit moment vooral liggen bij het herstructureren van onze luchtvaartmaat-schappij, vonden we het opportuun om onze toetreding even uit te stellen. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons daarop te concentreren en we kijken er naar uit om binnenkort lid te worden van Oneworld”.

Deze aankondiging is al de tweede zware klap die Oneworld deze week moet verwerken, vrijdag (3 februari) moest haar Hongaars lid Malév immers de operaties staken na een aanslepende periode van financiële perikelen. Gelukkig was er ook nog wat positief nieuws om de aandacht af te leiden: Air Berlin zal op 20 maart officieel toetreden tot de alliantie.