Chaos verwacht door stakingen bij TAP en BA

De komende weken worden geen lachertje op de Europese luchthavens. Zowel bij TAP Air Portugal als British Airways zal er worden gestaakt en analisten verwachten dat dit grote hinder zal opleveren voor passagiers die op die momenten (moeten) reizen. In totaal wordt er maar liefst 13 dagen gestaakt.

Vrijdag (12 maart) maakte Unite, de vakbond van het cabinepersoneel van British Airways, haar data bekend voor de grootschalige stakingsactie die hun leden zullen uitvoeren. Rond Kerstmis werd er al eens mee gedreigd, maar CEO Willie Walsh kon toen het gevaar afwenden door gesprekken met de vakbonden op te starten.


© Sam Derdeyn – flightlevel.be

Zij konden immers niet leven met de aangekondigde besparingen bij de Britse luchtvaartmaatschappij. Het bevriezen van de lonen was nog net aanvaardbaar, maar het aantal leden cabinepersoneel per vlucht verminderen niet. Na acht weken vruchteloos onderhandelen zal het personeel nu dus acties ondernemen.

Op zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 maart leggen alle stewards en stewardessen het werk neer. Die driedaagse stakingsperiode wordt gevolgd door nieuwe acties op zaterdag 27, zondag 28, maandag 29 en dinsdag 30 maart. BA speelde hier al op in door voor die dagen 23 vliegtuigen met bemanning te leasen.

Met Pasen zal er wel zoals normaal worden gewerkt, maar als er tegen dan nog geen akkoord is, volgen er vanaf 14 april nieuwe acties. Er kan op het laatste nippertje nog van de staking worden afgezien op voorwaarde dat het personeel het voorstel van de directie alsnog goedkeurt, maar dat wordt niet verwacht.

Bij TAP Air Portugal zijn het niet de stewards en stewardessen die het werk zullen neerleggen, maar de piloten. Zij vinden de voorgestelde loonsverhoging van 1,8% van de regering (die al indruist tegen de geplande bezuinigingen) niet voldoende en eisen 8 procent meer loon. Daar wordt van 26 t.e.m. 31 maart gestaakt.

Indien u met één van beide maatschappijen reist op de bovenvermelde data, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij om de status van uw vlucht te checken en eventueel om te boeken. Normaal gezien zullen de langeafstandsoperaties van British Airways niet zo veel hinder ondervinden.