De vakantie-uittocht op Brussels Airport

Brussels Airport, 26 juni 2012 – Vanaf donderdag 28 juni start merkbaar de vakantieuittocht. Zoals steeds begint die reeds enkele dagen voor het begin van de vakantiemaanden juli en augustus. Ook dit jaar worden het de drukste maanden van het hele jaar op de luchthaven. Brussels Airport is berekend en voorbereid op het verwelkomen van grote piekaantallen, maar minstens tijdens de voormiddag wordt het twee maanden uitzonderlijk druk.

Een overzicht van het aantal vertrekkende (*) passagiers voor de komende dagen :

Woensdag 27 juni 37.000
Donderdag 28 juni 40.000
Vrijdag 29 juni 43.000
Zaterdag 30 juni 33.000

(*) Ook het aantal aankomende reizigers ligt in juli dagelijks rond de 35.000.

De vertrekpiek op vrijdag 29 juni is vergelijkbaar met die van het uittochtweekend vorig jaar; vrijdag 1 juli was de drukste vertrekdag uit de geschiedenis van Brussels Airport. Het is best mogelijk dat de cijfers voor het tweede of derde weekend van juli nog hoger liggen.

De onprettige weersomstandigheden van de voorbije weken en dagen inspireren in elk geval nog volop tot het boeken van vliegvakanties, zelfs voor begin juli. De politieke situatie in sommige landen heeft een duidelijke impact op het reisgedrag, maar enkele landen springen in het oog. Voor Tunesië worden recordcijfers genoteerd, en ook Marokko scoort hoog. Binnen Europa scoren Spanje en Griekenland deze zomer hoog als vakantiebestemming.

Brussels Airport maakt van de gelegenheid gebruik om diverse tips en aanbevelingen tot de passagier te richten om zijn om de vakantiestart nog vlotter te laten verlopen.

Vertrek tijdig
Het is in eerste en laatste orde de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf dat hij op tijd aanwezig is voor het inchecken. Het advies van de ene luchtvaartmaatschappij varieert wat dat betreft van de andere, maar Europa adviseert passagiers om voor korte afstandsvluchten twee uur voor de vertrektijd aanwezig te zijn aan de check-in, voor lange-afstand drie uur.

De tijdsbuffer is er niet alleen omwille van veiligheidsredenen: deze extra tijd is nuttig bij het vinden van een parkeerplaats, voor het aanschuiven aan ticketbalies en voor de check-in, voor de grens- en veiligheidscontrole en voor het inschepen. Vanaf vier uur in de ochtend heerst in de vertrekhal een ware drukte die aanhoudt tot na het middaguur. Ook vanaf de late namiddag kan het opnieuw erg druk worden.

Info op je smartphone
Net voor de vakantieuittocht stelde Brussels Airport een gratis smartphone applicatie beschikbaar. Deze gratis app neemt de passagier bij de hand vanaf zijn vertrekplaats tot op de luchthaven, helpt bij het plannen van de tijd en loodst hem doorheen de verschillende activiteiten op de luchthaven, van de check-in balie tot aan de juiste gate. De app toont ook in reële tijd de wachttijden bij de beveiligingscontrole in pier A en pier B. De app is nu reeds beschikbaar via de appstore voor iphone, over enkele weken ook voor Android smartphones.

Wegbrengen en afhalen van reizigers
Tijdens de komende maanden wordt gewerkt aan de verbouwing van de aankomstzone. Zowel chauffeurs die vertrekkende reizigers naar de luchthaven brengen, als personen die vrienden of familie komen oppikken, kunnen dat doen op het vertrekniveau. Dat veronderstelt wel dat de betrokken passagier onmiddellijk uit- of instapt en dat de auto vervolgens doorrijdt. Parkeren is er streng verboden en daarop wordt strikt toegezien door de politie.

Wie graag rustig de tijd neemt om afscheid te nemen van de passagier of om hen te verwelkomen, en hen eventueel te begeleiden in het luchthavengebouw, kan daarvoor terecht in de parking. Recht tegenover het luchthavengebouw bevinden zich 12.000 parkeerplaatsen.

Parkeren
De luchthaven biedt een uitgebreide keuze aan parkeermogelijkheden. Sommige vlakbij, andere met een shuttlebusje. Sommige voor lange duur, andere zijn meer geschikt voor een kort verblijf. Een overzicht vind je op de luchthavenwebsite http://www.brusselsairport.be

Wie zoekt naar de goedkoopste parkeeroplossing, kan sinds vorige week terecht in de nieuwe Discount Parking van Interparking op Brucargo. Die openluchtparking met gratis shuttledienst biedt voor langere parkeertijden een tarief vanaf 36 Euro per week.

Vloeistoffen en gels
Sinds eind 2006 legt Europa beperkingen op voor het vervoer van vloeistoffen en gels in handbagage.
Producten in de vorm van vloeistoffen, gels, schuim en pasta mogen wel mee in de ruimbagage (die je moet inchecken) maar in de handbagage zijn ze strikt beperkt. Als je ze toch wil meenemen aan boord moeten ze in een verpakking van hoogstens 100ml, en ze moeten samen aangeboden worden bij de beveiligingscontrole in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje van 20cm bij 20cm, het type diepvrieszakje.

Ook smeerbare producten zoals chocopasta, pindakaas, zachte kazen en paté’s vallen onder die beperking.

Brussels Airport raadt gemakshalve aan om vloeibare producten niet mee te nemen aan boord als het gebruik ervan in de cabine van het vliegtuig niet strikt noodzakelijk is.

De beperking geldt niet op taksvrije goederen: die mogen ook in grotere volumes mee aan boord. Ze werden immers grondig gecontroleerd voor ze in de luchthavenwinkels terecht kwamen en worden bij aankoop meegegeven in een verzegelde plastic verpakking. Die moet wel gesloten blijven tot bij aankomst op de eindbestemming. Ook water en frisdranken die voorbij de beveiligingscontrole aangeschaft worden, mogen mee in het vliegtuig.

De beperking geldt evenmin voor vloeibare geneesmiddelen en verzorgingsproducten die nodig zijn voor de verzorging van baby en peuter tijdens de vlucht.

Dagelijks worden momenteel ongeveer 500 kg vloeistoffen en gels in beslag genomen bij de controle van handbagage. Geopende verpakkingen worden vernietigd, ongeopende verpakkingen worden aan goede doelen geschonken. Alcoholische dranken worden verkocht aan een veilinghuis en de opbrengst wordt geschonken aan een aantal weeshuizen.

Andere verboden voorwerpen
Zoals vroeger zijn ook andere voorwerpen verboden in de cabine van het vliegtuig. Puntige en snijdende voorwerpen (vooral messen en scharen) en voorwerpen die op een andere manier als wapen kunnen gebruikt worden (hamer, knuppel) of waarmee je iemand kan vastbinden (koord, kleefband) mogen niet mee in de handbagage. Andere producten mogen helemaal niet aan boord van het vliegtuig, ook niet in de ruimbagage: ontvlambare, bijtende, radioactieve, giftige of explosieve producten. Meer details vind je op de luchthavenwebsite.

Opgelet : steeds meer passagiers bieden zich aan met CO2-busjes onder druk, die onder meer kunnen gebruikt worden voor het opblazen van fietsbanden of rubberbootjes. Die zijn strikt verboden op het vliegtuig, en mogen ook niet mee in de reiskoffers.

Sneller inchecken
Gedaan met het aanschuiven aan de check-in tussen de duizenden andere vertrekkende passagiers. De technologie helpt ons om sneller in te checken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen maakt meer dan de helft van de passagiers gebruik van elektronische check-in systemen.

Heel wat luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid tot internet check-in. Op de website waar je het ticket boekte, kan je vanaf 24 uur voor je vertrek een boordkaart afdrukken met je eigen printer, thuis of op het werk. Wie enkel reist met handbagage hoeft daarna nergens meer aan te schuiven in de vertrekhal, maar kan meteen doorstappen naar de grenscontrole.

Hetzelfde geldt voor passagiers die zichzelf inchecken met één van de tientallen automatische check-in machines die daarvoor opgesteld zijn in de vertrekhal. Veel reizigers denken dat die machines gereserveerd zijn voor “zakenmensen”, maar het gebruik van die machines is kinderlijk eenvoudig en bespaart heel wat tijd. Er is altijd wel iemand van de luchtvaartmaatschappij in de buurt om je met die machines op weg te helpen.
Wie wel met ruimbagage reist, kan zijn koffer afgeven aan de check-in. De meeste maatschappijen reserveren een aparte snelbalie voor het aannemen van de koffers van passagiers die al elektronisch ingecheckt zijn.

Identiteitsbewijzen voor kinderen
Kinderen jonger dan 12 jaar moeten net zoals elke passagier beschikken over een geldig identiteitsbewijs met foto. Dat betekent een identiteitskaart of een paspoort. Het geboortepasje van vroeger kan NIET meer gebruikt worden voor meereizende kinderen. Let op: deze identiteitskaarten hebben slechts een beperkte gebruiksduur. Controleer de vervaldatum voor je vertrekt en doe de aanvraag tijdig bij je gemeentebestuur.

Paspoorten
Controleer vooraf hoe lang je identiteitskaart, paspoort of visum nog geldig is. Voor sommige landen moet een paspoort minstens nog een aantal maanden geldig zijn. Informeer vooraf.
De aanvraagprocedure voor het aanvragen van identiteitsbewijzen, paspoorten en visa duurt vaak enkele dagen. Hou hier rekening mee voor je reisdatum.
Het attest van verlies of diefstal van identiteitskaart dat uitgereikt wordt door de politie, is niet geldig voor reizen naar het buitenland.

Wie gebruik maakt van last-minute formules, kan zich er best eerst van vergewissen dat hij reeds beschikt over de nodige identiteitsdocumenten, of zorgen dat hem daarvoor nog voldoende tijd rest voor de reisdatum. Ook sommige van de inentingen die nodig zijn voor bepaalde exotische bestemmingen, moeten enkele dagen of weken vooraf voorzien worden.

Ruimbagage
Je bagagegewicht is beperkt. Hoeveel je mag meenemen, lees je op je ticket of op de website van de airline. Bij twijfel doe je er goed aan thuis even te wegen voor je vertrekt. Verwijder vooraf oude bagagelabels van vorige vakanties. Vermijd spanriemen en zorg dat losse riempjes van je rugzak goed vastgesjord zijn: ze kunnen vastraken in sorteersystemen en daardoor je bagage beschadigen.

Handbagage
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen wordt het aantal stuks handbagage en hun volume en gewicht beperkt. Zeker tijdens drukke vakantiemaanden wordt daarop nauw toegezien. Meer info vind je doorgaans op de website van de maatschappij.

Bagagetip
Reizigers doen er altijd goed aan om elk stuk bagage (ook handbagage, fototas, beauty case, rugzakje,…) te voorzien van een label met naam en contactgegevens. Niet alleen langs de buitenkant: stop gewoon je naamkaartje aan de binnenkant van elk stuk bagage. Als je bagage verloren raakt, is dat voor de betrokken diensten soms de enige houvast om ze te kunnen terugbezorgen.

Kinderen : opgepast !
Elke zomer betreurt de luchthaven kleine en ernstige ongevallen met kinderen die zich kwetsen door oneigenlijk gebruik van roltrappen, roltapijten en baggagetrolleys. Hoe aantrekkelijk ze daarvoor ook lijken: ze zijn geen speelgoed.

Informatie
Meer informatie over de meeste onderwerpen die hierover behandeld zijn, vind je op de website van Brussels Airport: www.brusselsairport.be. Ook de nieuwe smartphone-app barst van de praktische informatie. Bij speciale omstandigheden geeft de luchthaven regelmatige updates via twitter en facebook.

Het antwoord op sommige vragen is voor elke luchtvaartmaatschappij, voor elke vlucht en soms voor elke situatie anders. Op vragen over onderwerpen zoals het toegelaten gewicht aan bagage/ruimbagage, het vervoer baby’s of huisdieren, het wijzigen van tickets of de recuperatie van verloren bagage kan niemand een beter antwoord formuleren dan je reisagent of de luchtvaartmaatschappij zelf. Hun webadres en telefoonnummer vind je doorgaans op je ticket.