Mysterieuze crash van Embraer in Namibië

Op de grens van Botswana en Namibië – in het zuiden van Afrika – stortte enkele dagen geleden een Embraer E190 neer van Linhas Aereas de Mocambique (LAM). Hoewel de lucht- vaartmaatschappij initieel nog berichten de wereld uitstuurde dat het toestel geland was in een natuurpark, moest ze later toch toegeven dat het vliegtuig was neergestort. De mysterieuze crash kostte 33 mensen het leven.

© Olavi Haikera – AP

Vlucht 470 was vrijdag (29 december) opgestegen in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, voor een vlucht naar Luanda. Het toestel kwam daar echter nooit aan. Ongeveer halfweg de vlucht verloor de verkeersleiding het radiocontact met de bemanning en tegelijk toonden de radarbeelden dat het toestel in een steile duik naar beneden vloog (het daalde met ongeveer 6000 voet per minuut, red). Het laatste contact vond plaats in het noorden van Botswana.

Er werd een zoekactie opgezet, geleid door de autoriteiten in Botswana, maar die werd stevig gehinderd door het slechte weer en de snel opkomende duisternis. Bewoners van een nationaal park in Namibië begonnen echter foto’s in te zenden waaruit bleek dat het toestel op Namibiaans grondgebied was neergestort. Daarop begonnen ook de lokale autoriteiten daar een onderzoek. Het toestel kon uiteindelijk pas zaterdagochtend gelokaliseerd worden.

Het uitgebrande wrak van de Embraer werd in het Bwabwata National Park teruggevonden, ten oosten van de stad Rundu in Namibië. Voor de inzittenden van het vliegtuig kon geen hulp meer baten, alle 33 mensen aan boord kwamen bij het ongeluk om. Onder de passagiers waren volgens het officiële manifest 10 Mozambikanen, 9 Angolezen, 5 Portugezen, 1 Fransman, 1 Braziliaan en 1 Chinees.

Het betrokken toestel is de Embraer E190 C9-EMC, pas goed een jaar oud. Het werd op 17 november vorig jaar afgeleverd en spendeerde gedurende 1877 flight cycles zo’n 2905 uur in de lucht. De cockpit voice recorder en één ELT (Emergency Locator Transmitter) werden teruggevonden, de flight data recorder nog niet. De gezagvoerder had volgens de luchtvaartmaatschappij ruim 9000 uur vliegervaring, waarvan bijna 2000 als captain.

© Olavi Haikera – AP

Het onderzoek naar de crash wordt gevoerd door de Namibische autoriteiten, zij worden bijgestaan door diensten uit Mozambique (land van origine en luchtvaartmaatschappij), Angola (land van bestemming en met passagiers), Brazilië (land waar het toestel gemaakt is) en de Verenigde Staten. Er werd ook een apart onderzoek ingesteld die de Mozambikaanse luchtvaartautoriteit en de luchtvaartmaatschappij (LAM) moet beoordelen.

Steekkaart crash

Datum: 29 november 2013 14.00 UTC
Maatschappij: Linhas Aereas de Mocambique
Type toestel: Embraer E190
Registratie: C9-EMC
Plaats: Rundu, Namibië
Fase: En-route
Aantal doden/passagiers: 33/33
Oorzaak: Onbekend