British Airways B747 Johannesburg wordt gesloopt

De B747-400 van British Airways die op 22 december vorig jaar bij een accident betrokken raakte op de luchthaven van Johannesburg zal worden gesloopt. De crew van de 747 nam een verkeerde taxiweg toen het op weg was naar de runway om op te stijgen naar Londen Heathrow. De taxiweg was veel te smal en de Boeing ramde met de rechtervleugel een gebouw, met immense schade aan het gebouw en het vliegtuig zelf. Toen zag het er voor de 747 al slecht uit, maar nu is het definitief dat het toestel is afgeschreven en zal gesloopt worden.

Het betrokken toestel was G-BNLL, een 23 jaar oude B747-400 uit 1990. Die werd fabrieksnieuw aan British Airways afgeleverd en zou nog geruime tijd dienst doen bij de maatschappij. Enkele weken voor het ongeval had het toestel nog een D-check ondergaan. Dat is het zwaarste onderhoud dat een vliegtuig krijgt, gemiddeld om de 5 jaar. Het toestel is dan ongeveer een goede maand buiten dienst waarbij bijna letterlijk elk onderdeel wordt gecontroleerd en vervangen. Er zijn tienduizenden manuren aan nodig en een D-check is voor maatschappijen dan ook een kostelijke grap. Het interieur van G-BNLL was trouwens ook volledig vervangen en opgefrist. Goed voor nog enkele jaren trouwe dienst.


©Twitter/Romeo E.T.

Maar blijkbaar was de schade aan vooral de vleugel te groot om te herstellen. Op zich niet verwonderlijk, de schade aan de binnenste structeur van de vleugel zal wellicht ‘beyond repair’ zijn geweest. Een tegenslag voor British Airways. De maatschappij is al enkele van haar 747’s aan het uitfaseren, maar zoals eerder gezegd was dit niet voorzien voor G-BNLL. Om het verlies van dat toestel op te vangen zal een ander toestel, vermoedelijk G-BNLE, langer in de vloot worden gehouden.

Dit jaar voorziet British Airways iets minder dan 10 B747-400’s uit de vloot te halen. Tegen 2015 zal de vloot van British Airways nog maar uit een 43-tal B747’s bestaan. Vanaf 2017 zal de vloot dan nog verder worden afgebouwd. Naar verwachting zouden tegen 2023 alle B747’s British Airways moeten hebben verlaten.