Ryanair sluit enige Franse basis in Marseille

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair komt nog maar eens negatief in het nieuws. Topman Michael O’Leary kondigde donderdag (14 oktober) immers aan dat de luchtvaartmaatschappij haar enige Franse basis – in Marseille – zal sluiten. Aan de basis van die beslissing ligt een onderzoek dat de Franse overheid instelde naar de manier waarop Ryanair haar personeel betaalt.

Het parket van Aix-en-Provence, in Zuid-Frankrijk, startte in april een onderzoek op aanvraag van enkele vakbonden. De vakbonden vinden dat de 200 personeelsleden van Ryanair in Frankrijk als Franse werknemers moeten worden behandeld en dus ook zo worden betaald. Maar de luchtvaartmaatschappij schrijft al haar personeel in in Ierland, waardoor er dus ook geen (dure) Franse belastingen worden betaald.

“Volkomen legaal,” zegt Ryanair bij monde van O’Leary. “De mensen die in Marseille voor ons werken, doen dat op vliegtuigen die in Ierland geregistreerd zijn. Wij volgen de regelgeving van de Europese Unie die zegt dat die vliegtuigen bijgevolg Iers grondgebied zijn. Het gaat dus niet om Franse werknemers, maar om zuiver Ierse personeelsleden, die hun loon vanuit Ierland krijgen en die ook in Ierland belastingen betalen”.

De vakbonden waren niet overtuigd en gingen verder met hun klachten, waarop Ryanair overging tot dreigementen. “Als er een strafrechtelijke procedure van komt, dan sluiten we gewoon de basis,” zo klonk het vastberaden eerder dit jaar. Eind september stelde het parket Ryanair dan uiteindelijk officieel in staat van beschuldiging, reden genoeg voor Ryanair om haar dreigement ook daadwerkelijk uit te voeren.


© Marko Kinnunen – airliners.net

Ryanair stationeerde in 2006 vier toestellen in Marseille, die vanaf 11 januari 2011 verhuisd worden naar andere – volgens de luchtvaartmaatschappij “concurrerende” – luchthavens in Spanje, Italië en Litouwen. Van de drieëntwintig huidige lijnen, zullen er bijgevolg 13 volledig verdwijnen. De 10 andere – waaronder die naar Charleroi – zullen worden blijven uitgevoerd, zij het met elders gestationeerde toestellen. Ook het personeel zal mee kunnen verhuizen.