Air Berlin annuleert order voor 33 toestellen

Air Berlin heeft een overeenkomst bereikt met Boeing om haar uitstaande bestelling voor vijftien Boeing 787 Dreamliners en achttien Boeing 737’s te annuleren. Dat zal de maatschappij een besparing van zo’n vijf miljard dollar opleveren, zeiden de Duitsers in een statement.

Nog volgens de luchtvaartmaatschappij zal door de aard van het contract geen opzeggings-vergoeding moeten betaald worden aan de vliegtuigbouwer en houdt de annulering “een belangrijke stap in de geleidelijke harmonisatie van de narrowbody-vloot van onze luchtvaart-maatschappij” in. Volgens de Chief Financial Officer Ulf Hüttmeyer betekent het niet opnemen van deze 33 toestellen een positieve invloed op het jaarresultaat.

“Onze samenwerking met Boeing is altijd al uitstekend geweest en dat zal ook zo blijven. Er zijn nog steeds 45 Boeing 737NG’s actief op onze Europese korte en middellange routes. Om in de toekomst meer flexibiliteit in de vloot te hebben en de kosten nog verder te kunnen verlagen, is de standaardisatie van onze vloot een sleutelelement van onze herstructurering,” ging hij verder. Volgens sommige bronnen wil de maatschappij evolueren tot een exclusieve vloot van Airbus A320’s.

Door de annulering van de vijftien Dreamliners, zal de Air Berlin voorlopig nog blijven vliegen met haar veertien Airbus A330-200’s. De 787’s hadden normaal in 2016-2017 de vloot moeten vervoegen. “We zullen de bestaande vloot met veel dynamiek blijven aanpassen aan onze noden door geschikte toestellen te kopen of te leasen, maar dat zal op een kleinere schaal gebeuren dan we oorspronkelijk hadden gepland. Air Berlin blijft één van de jongste vloten in Europa hebben,” klinkt het in een communiqué.