Maatschappijen annuleren vluchten naar Brussel

Door de regionale staking nu maandag in o.a. Vlaams Brabant zal het luchtverkeer van en naar Brussels Airport zwaar verstoord zijn. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al aangekondigd hun vluchten van en naar Brussel te annuleren, wellicht zullen anderen nog volgen. Wat de concrete hinder zal zijn op de luchthaven is volgens Brussels Airport moeilijk in te schatten, maar de hinder zal groot zijn.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun vliegschema van en naar Brussel voor komende maandag aangepast. Zo zal Jet Airways de acht dagelijkse vluchten die ze op Brussel heeft van en naar Noord-Amerika en India preventief annuleren. Ook United Airlines dat drie dagelijkse vluchten uitvoert naar de Verenigde Staten, heeft de vluchten naar Chicago, Newark en Washington al geannuleerd.

Ook de Europese maatschappijen hebben hun maatregelen genomen. Maatschappijen zoals Finnair en Alitalia hebben nagenoeg al hun vluchten naar Brussel geannuleerd. Ook Lufthansa verwacht grote hinder en passagiers mogen dan ook naar Frankfurt en München geannuleerde vluchten verwachten. Wellicht zullen ook vele andere Europese maatschappijen hun maatregelen nemen en komende maandag hun vluchten annuleren of omleiden.

© Yannick De Bel

Bij de Belgische luchtvaartmaatschappijen hebben enkel Jetairfly en Thomas Cook hun vluchten laten omleiden naar andere binnen- en buitenlandse luchthavens. Zo zullen de korteafstandsvluchten van Jetairfly worden omgeleid naar de drie regionale Belgische luchthavens van Oostende, Luik en Charleroi en zal ze de langeafstandsvluchten laten vertrekken vanaf Amsterdam. Jetairfly voorziet voor de passagiers transfer per bus van en naar Brussels Airport. Thomas Cook leidt dan op z’n beurt twee vluchten om naar het Franse Rijsel.

Bij Brussels Airlines zal de hinder veel groter zijn. De maatschappij blijft enkel opereren vanaf Brussels Airport en heeft slechts 16  van de ruim 110 vluchten vanuit Brussel preventief geannuleerd. De kans is dus groot dat er meer zullen volgen en dat vele vluchten met vertraging zullen vertrekken.

Bij beide grondafhandelaars Swissport en Aviapartner zal er wellicht zeer grote hinder zijn en de afhandeling van bagage en cargo zo goed als volledig lam liggen. Daardoor kunnen passagiers komende maandag, indien hun vlucht niet geannuleerd is, best enkel reizen met handbagage. Welke hinder er zal zijn bij andere belangrijke luchthavenbedrijven en/of diensten is nog niet duidelijk.

Passagiers en personeelsleden kunnen alleszins best rekening houden met mogelijke blokkades van en naar de luchthaven, net zoals het geval was bij de regionale staking in Charleroi. Toen werd de toegangsweg naar de Waalse luchthaven geblokkeerd en moesten alle reizigers met hun bagage een kilometerslange weg naar het luchthavengebouw te voet afleggen.

Voor maandag 15 december zal de hinder zo mogelijk nog groter zijn, want dan wordt er op nationaal niveau gestaakt. Ook op 12 december kunnen reizigers hinder ondervinden door een stakingsactie van de politie.