Maandag al helft vluchten vanaf Brussel geannuleerd

De regionale staking van nu maandag op Brussels Airport lijkt een succes te worden, althans voor de vakbonden. Van de ongeveer 300 geplande vertrekkende vluchten is momenteel al bijna de helft geannuleerd. Buiten de Belgische maatschappijen Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook hebben al zeker 23 andere luchtvaartmaatschappijen hun vluchten voor maandag naar Brussel afgeschaft.

Behalve de 16 vluchten die Brussels Airlines al preventief annuleerde, zijn easyJet en Lufthansa momenteel het grootste slachtoffer. Beide hebben al hun vluchten afgeschaft. Bij easyJet gaat het om 15 vluchten, bij Lufthansa om 14.

Bij de andere Europese maatschappijen gaat het onder andere om British Airways, Swiss, Alitalia, Finnair en Turkish Airlines die nagenoeg al hun vluchten hebben afgeschaft. Enkel de avondvlucht blijft bij vele maatschappijen overeind, zodat de ochtendvlucht op dinsdag 9 december vanuit Brussel normaal kan verlopen.

Bij de langeafstandsvluchten hebben zowel Jet Airways, United, Delta en US Airways al hun vluchten van en naar Brussel afgeschaft, goed voor een totaal van 10 langeafstandsvluchten. Maar ook maatschappijen van andere continenten zoals Air Arabia, MEA, Tunisair en het Russische Aeroflot hebben al hun vluchten geannuleerd.

Van de niet-Belgische maatschappijen is Lufthansa één van de grootste slachtoffers – © Yannick De Bel

Desondanks de problemen die de maatschappijen verwachten, zijn er maatschappijen die nog niets hebben beslist. Zo staan momenteel alle vluchten van KLM gepland zoals voorzien en blijven boekingen mogelijk voor maandag 8 december.

Maar ook maatschappijen zoals LOT, Aer Lingus en Vueling zien geen problemen. Volgens Vueling zullen al hun vluchten vanaf Brussel verlopen ‘zoals gepland’.

Momenteel blijft het vooral bang afwachten wat het gevolg gaat zijn voor Brussels Airlines, dat meer dan een derde van de vertrekkende vluchten voor eigen rekening neemt. Terwijl op dit moment bijna de helft van alle vluchten geannuleerd is, is dat bij Brussels Airlines nog maar het geval voor zo’n 6 procent van de vluchten. Maar als grootste maatschappij in Brussel zal de regionale actiedag de maatschappij wel het hardste raken.