Londen heropent luchtruim na informaticaproblemen

Het luchtruim rond de luchthaven van Londen is vrijdagnamiddag weer geopend nadat computerproblemen bij de Britse luchtverkeersleiding enkele uren zware vertragingen veroorzaakten op de luchthaven van London Heathrow en andere belangrijke hubs.

Ondertussen zijn luchtvaartmaatschappijen hun vertragingen aan het inhalen. In de Britse media wordt de betrouwbaarheid van het systeem in vraag gesteld dat sinds de opstart in 2002 al meerdere problemen kende. Volgens de Telegraph was er een computerfout die 36 minuten duurde, maar niet het gevolg was van een stroomtekort.

Dit was het grootste computerprobleem in de laatste 12 maanden. In december 2013 waren er reeds problemen waardoor het vliegverkeer toen verminderd werd met 20% en er grote vertragingen ontstonden.

©EPA / Andy Rain

In juli 2013 moest het luchtverkeersagentschap NATS het aantal vliegtuigen in het zuiden van Engeland en die opstijgen vanaf de luchthavens reeds beperken, volgens een rapport van Bloomberg. Ook in 2008 kenden Heathrow en andere luchthavens in het zuiden van Engeland een reeks vertragingen na een systeemstoring. Swanwick’s luchtverkeersleiding beheert het luchtruim boven Engeland en Wales tot aan de Schotse grens, alsmede het verkeer op lagere hoogte rond de luchthavens van Londen, zei Bloomberg. Lockheed Martin was volgens het rapport de hoofdaannemer van het systeem, dat bijna zes jaar te laat was opgestart in 2002 en een stuk boven het budget uitstak na het ondergaan van herhaaldelijke softwareproblemen.

De Telegraph meldde dat de Britse secretaris van transport Patrick McLoughlin het incident “onaanvaardbaar” noemde en de annuleringen en vertragingen beïnvloedden ongeveer 10.000 passagiers. “Elke verstoring van ons luchtvaartsysteem is een kwestie van het grootste belang, vooral in deze tijd van het jaar in de aanloop naar de feestdagen,” zei hij tegen de krant. “Verstoring op deze schaal is gewoon onaanvaardbaar en ik heb NATS gevraagd naar een volledige uitleg van het incident. Ik wil ook weten welke stappen zullen worden ondernomen om herhaling hiervan te voorkomen. ”