Zomer 2015 op Brussels Airport

Gisteren ging op het noordelijk halfrond het zomerseizoen van start in de luchtvaart. Dat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee in de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport. Deze keer geen al te spectaculaire veranderingen, maar toch geven we graag volgend overzicht mee

Er is getracht dit overzicht zo volledig en correct mogelijk te maken, indien opmerkingen gelieve ze in de comments achter te laten.

Nieuwe routes

Net zoals vorige zomers lanceert Brussels Airlines ook nu weer enkele nieuwe bestemmingen. De nieuwkomers, die starten tussen maart en september, zijn Sint-Petersburg (3x/week), Dubrovnik (2x/week), Calvi (1x/week), Lourdes (2x/week), Olbia (2x/week), Billund (tot 2x/dag), Bordeaux (4x/week) en Zagreb (6x/week). Elke zomer probeert Brussels Airlines nieuwe bestemmingen uit en diegene die goed draaien zien we dan mogelijk volgende zomer terug.

Het Spaanse Vueling lanceert deze zomer één nieuwe bestemming: het Spaanse Bilbao. Naar Bilbao vliegt de maatschappij initieel 3x per week en vanaf eind juni 4x per week. Geruchten dat Vueling ook Sofia zou toevoegen aan het lijstje van nieuwe bestemmingen vanuit Brussels Airport blijken niet te kloppen.

De Sloveense maatschappij Adria Airways biedt naast Ljubljana nu ook vluchten aan naar het Albanese Tirana. De vluchten zullen 2 keer per week worden uitgevoerd op dinsdag en zaterdag, telkens met de CRJ-900.

14821478005_1daec619e9_o

Home carrier Jetairfly opent een nieuwe route naar het Griekse Thessaloniki. De vluchten worden 2 keer per week uitgevoerd door zowel de Embraer 190 als de B737-700.

Ryanair voegt deze zomer 1 nieuwe route toe: Brussel-Verona en dat 4x per week.

Het Turkse SunExpress zal vanaf eind juni 2x per week gaan vliegen tussen Brussel en Izmir.

Extra frequenties

Icelandair gaat een wekelijkse vlucht meer aanbieden tussen Brussel en Reykjavik ten opzichte van vorige zomer. Beide hoofdsteden worden nu 5x per week met elkaar verbonden.

Het Chinese Hainan Airlines trekt in de maanden juli, augustus en september de vluchtfrequentie op naar dagelijkse vluchten naar Peking. Vorige zomer was de upgrade naar dagelijkse vluchten slechts één maand, nu dus drie.

De route van Turkish Airlines naar de tweede Istanboelse luchthaven Sabiha Gokcen neemt toe van 1 naar 2 dagelijkse vluchten.

Vanaf eind juni voegt Etiopian Airlines er een zesde wekelijkse vlucht aan toe op de route Addis Abeba – Parijs CDG – Brussel, nog altijd met de B787.

Air Malta vliegt deze zomer 9x per week in plaats van de 7 wekelijkse vluchten vorige zomer. De twee vluchten die de maatschappij eraan toevoegt zijn ochtendvluchten.

Verder vinden we ook uiteraard bij Brussels Airlines een waslijst aan veranderingen in de vluchtfrequentie, maar om een ordelijk overzicht te bewaren focussen we enkel op andere maatschappijen.

Minder frequenties

Thai Airways vermindert de vluchtfrequentie in de zomer grotendeels van 4x per week naar nog maar 3x per week op de route naar Bankgkok Suvarnabhumi. In juli en augustus wordt de vierde vlucht op zondag wel behouden. Ons zomerseizoen is trouwens ook het toeristisch laagseizoen in Thailand, mede door de moessonregens in het gebied.

Geschrapte vluchten

Geschrapte routes vinden we bij Vueling. De Spaanse lowcost biedt deze zomer geen vluchten meer aan naar Venetië.

De andere lowcostmaatschappij easyJet vloog op 27 maart voor het laatst tussen Brussel en Lyon. De route is deze zomer niet beschikbaar.

14713831877_32b204df82_o

Equipment changes

Een verandering van equipment vinden we terug bij Jetairfly. De route naar Miami, die vorige zomer enkel door de B767-300 werd uitgevoerd, wordt nu vervangen door de B787. Jetairfly krijgt hiervoor de steun van de B787 van Arkefly.

Varia

De avondvluchten van Brussels Airlines naar Tel Aviv krijgen een andere dienstregeling. De dagelijkse avondvlucht vertrekt nu om 20:55 in Brussel (voordien 18:45) en komt om 02:20 aan in Tel Aviv. Doordat de luchthaven ’s nachts sluit, blijft het toestel dan enkele uren daar en krijgt de vlucht dus een night stop erbij.

De Washington-route van Brussels Airlines, die enkel nog maar summer-only wordt uitgevoerd, heeft een andere dienstregeling. Waar het voordien ging om een avondvlucht gaat het nu, net zoals bij United, om een ochtendvlucht (vertrek om 10:15). Daardoor komt het toestel ook ’s morgens (07:25) terug aan in Brussel en biedt dat meer connectiemogelijkheden naar Afrika en Europa.