Russische I-Fly vanaf Luik 3x per week naar China

Vandaag kondigde de luchthaven van Luik z’n eerste langeafstandsroute met passagiers aan. Vanaf 20 april zal het Russische I-Fly voor de Chinese touroperator U-tour drie keer per week gaan vliegen vanuit China naar Luik. Het gaat om chartervluchten die zullen worden uitgevoerd door A330-300’s.

De Chinese touroperator U-Tour zal vanaf 20 april drie keer per week vluchten uitvoeren tussen Luik en de Chinese steden Tianjin, Xian en Shenyang. Vanaf Luik biedt U-Tour dan rondreizen aan door Europa naar onder meer onze buurlanden, Italië en Scandinavië. De Chinese toeristen blijven daarbij ook een dag in België.

De vluchten zullen worden uitgevoerd door het Russische I-Fly. De chartermaatschappij opereert als sinds 2009 vanaf de luchthaven van Vnukovo in Moskou. I-Fly voert onder andere charters uit vanuit Rusland naar Spanje, Turkije en Egypte.

I-Fly vliegt met vijf geleasde B757-200’s en twee A330-300’s. Het is met deze twee Airbussen waarmee I-Fly de vluchten tussen Luik en China zal uitvoeren. De twee A330’s werden in 1996 en 1997 afgeleverd aan het Duitse LTU.

Airbus_A330-322,_I-Fly_Airlines_JP7626600

De vluchten zullen zoals gezegd drie keer per week afwisselend uitgevoerd worden vanaf Tianjin (14,7 miljoen inwoners), Xian (7,5 miljoen inwoners) en Shenyang (8 miljoen inwoners). Tianjin en Shanyang liggen in het oosten van China en de vroegere hoofdstad Xian in centraal-China.

In de A330’s is er telkens plaats voor 387 passagiers en de luchthaven van Luik rekent jaarlijks op zo’n 50.000 extra passagiers. Met de komst van I-Fly zal de luchthaven 700.000 euro investeren, voornamelijk in de faciliteiten van het terminalgebouw. Na BMI Regional en VLM Airlines is I-Fly al de derde nieuwe klant op korte tijd voor de Luikse luchthaven.

Momenteel is er in België slechts één luchtverbinding met China. Hainan Airlines vliegt met z’n A330’s tussen Brussel en Peking. Enkele jaren gelden werden er ook vluchten opgestart tussen Brussel en Shanghai, maar die route werd al snel stopgezet.