KLM vervangt Fokker 70 door 17 Embraer E175/E190

Luchtvaartmaatschappij KLM kondigde maandag (30 maart) aan dat het vijftien Embraer 175 en twee Embraer 190 heeft aangekocht voor haar dochter KLM Cityhopper. Die toestellen dienen om de verouderende vloot van Fokker 70’s te vervangen, nadat eerder al de plaats van de grotere Fokker 100 werd ingenomen door Embraer 195’s. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij heeft verder nog opties voor zeventien bijkomende vliegtuigen afgedwongen.

embraer© Embraer Commercial Airplanes

De eerste twee toestellen, twee Embraer 190’s, zullen al in december van dit jaar worden afgeleverd. Op de iets kleinere E175’s is het nog iets langer wachten: zij zullen tussen maart 2016 en juni 2018 voor het eerst op Schiphol te zien zijn. President en CEO Pieter Elbers van KLM zei dat de aankoop van deze zeventien toestellen en evenveel opties een enorme stap voorwaarts betekent op het vlak van vlootvernieuwing voor KLM.

Boet Kreiken, de gedelegeerd bestuurder van KLM Cityhopper, voegde daaraan toe: “Deze strategische beslissing ligt in de lijn van ons beleid van continue innovatie. De nieuwe vloot zal onze operaties verder op punt zetten en zullen in dienst staan van de zeven miljoen passagiers die KLM Cityhopper jaarlijks vervoert”. De gemiddelde leeftijd van de Fokker 70’s bedraagt op dit moment 19,3 jaar.