Media en luchtvaart: Ook de grote jongens blunderen wel eens…

De media blundert zo nu en dan wel eens als het om luchtvaart gaat. Als het van ons afhing, werden luchtvaartgerelateerde artikels enkel geschreven door mensen met iets meer expertise dan af en toe eens een toeristisch vluchtje naar Benidorm. Spijtig genoeg is dit niet het geval en worden er wel eens, meestal pijnlijke, blunders gemaakt in nieuwsberichten -of uitzendingen. Hieronder heb ik er even een aantal samengevat, de één al wat recenter dan de andere. Neem jezelf een tas koffie, of een fris pintje natuurlijk, en geniet samen met ons van deze pijnlijke momenten. Wat moet je anders doen op een zondagnamiddag?

  • Het Nieuwsblad

19 november 2013, een Oekraïens Antonov-vrachtvliegtuig is geland op de luchthaven van Zaventem. Het Nieuwsblad ziet dit blijkbaar als een primeur voor de luchthaven, onwetende dat dit eigenlijk niet zo’n grote primeur is. Na even een korte ‘zoektocht’ op Google, vind je al snel meerdere artikels over soortgelijke toestellen die reeds in Brussel geland én terug vertrokken zijn. Google is jouw vriend!

  • The Associated Press

Zie je het? Komma’s kunnen het verschil betekenen tussen een vliegtuig dat landt of een vliegtuig dat een crashlanding maakt.. Speel niet met levens AP, plaats die verdomde komma!

  • Fox News

Airbus, Boeing, A330, A340, A380, B737, B747,… het kan precies wel eens verwarrend zijn. Het Amerikaanse Fox News heeft het zelfs moeilijk met tellen tot twee. Bij mijn weten heeft de Airbus A320 nog steeds twee motoren en geen vier zoals op de rechtse afbeelding te zien is.

  • Jetairfly

Jetairfly plaatste onlangs een korte promotievideo op hun Facebookpagina. Na enkele seconden is dit beeld te zien. Wat is het probleem, zou je denken. Ware het niet dat de nieuwste aanwinst van Jetairfly de OO-JDL is en dus niet de OO-JLD zoals in de video… Jetairfly heeft het kennelijk moeilijk de immatriculatie van hun eigen 787 Dreamliner te onthouden.

  • De Morgen

We kennen het allemaal, de sensationele reacties van de media na een crash. Zo postte De Morgen enkele uren na de crash van GermanWings vlucht 9525 al berichten dat ook Belgische maatschappijen met een gelijkaardig toestel vliegen. Oh nee?!

  • Het Laatste Nieuws

“De Boeing 875 was net aan het taxiën naar de gate in Bangkok toen het vuur werd ontdekt”. Euhm.. Dat type ken ik nog niet precies. Misschien toch beter eens opzoeken volgende keer, HLN!

  • Het Laatste Nieuws

Iets dat we ook regelmatig tegenkomen op het internet zijn misplaatste advertenties. Bij artikels over een crash zien we maar al te vaak grote reclamebanners met advertenties voor andere maatschappijen. Misschien toch iets veranderen aan het advertentiealgoritme?

  • Nog eens Het Laatste Nieuws…

Zucht. HLN, als jullie een volledige pagina toewijden aan één foto, zorg er dan tenminste voor dat het de juiste foto is… Bij een artikel over AirAsia een foto zetten van de staart van een gecrasht toestel van Air France (AF447) is niet meteen de slimste zet. Als er dan ook nog eens in het groot de Franse vlag op geschilderd is om het jullie gemakkelijk te maken, dan kunnen we dit toch wel onder de noemer ‘blunder’ zetten denk ik.

  • Het Nieuwsblad

British whut? Kleine typefouten kunnen ook best grappig zijn.

  • VRT

Last but not least, één van mijn persoonlijke favorieten.
“Laatste beelden van vlucht A320”. Ok. Eerst en vooral, VRT, vlucht A320 bestaat niet! Vluchtnummers en toesteltypes zijn twee heel verschillende dingen. Ten tweede, op de vleugel zie je duidelijk dat de immatriculatie van het toestel begint met TC, hetgeen duidt op een Turks toestel, hoogstwaarschijnlijk van Turkish Airlines. Check jullie bronnen alvorens iets compleet ongerelateerd te posten, alvast bedankt.

Ohja, wat ik me ook afvraag, het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat één van de inzittenden deze beelden gemaakt heeft en op youtube heeft gezet tijdens te vlucht, niet?

Heb jij nog een leuke aanvulling voor deze lijst? Stuur gerust door naar senne@flightlevel.be!