Pilatus PC-24 maakt eerste vlucht

Het eerste prototype van de Pilatus PC-24, P01, heeft vanochtend zijn eerste vlucht gemaakt vanuit de thuishaven van het bedrijf op Buochs ​​Airport in Zwitserland. Met aan boord Pilatus-testpiloten Paul Mulcahy en Reto Aeschlimann, steeg de twinjet, geregistreerd als HB-VXA, om 10 uur plaatselijke tijd op en voltooide 55 minuten later een vlekkeloze testvlucht.

“Tot nu toe ziet alles er geweldig uit. De PC-24 vliegt net zoals verwacht enorm goed, een echt Pilatus-vliegtuig,” zei Aeschlimann via de radio tijdens de vlucht. Zoals gebruikelijk bleef op de eerste vluchten het landingsgestel naar beneden en de nieuwe jet werd begeleid door een PC-21 die het toestel tijdens de vlucht volgde. Twaalf flight-test engineers op de grond bekeken in real-time flight data, doorgestuurd vanuit de PC-24.

Uit de eerste prestatiegegevens blijkt dat de jet een takeoff roll had van minder dan 2000 voet (600 meter) en in ongeveer drie minuten naar 10.000 voet klom, waarna beide piloten een reeks geplande tests uitvoerden. De eerste vlucht volgde een route over Centraal-Zwitserland, van Altdorf naar Brünig via Engelberg, alvorens terug te keren naar Buochs.

Drie PC-24 prototypes zullen gebruikt worden in de testprogramma’s van Pilatus en gaan de komende twee jaar ongeveer 2.300 vlieguren maken. Certificering en de eerste leveringen van de nieuwe jet zijn gepland voor 2017.

Foto’s: © Pilatus Aircraft