Meeste landen houden A400M voorlopig aan de grond

Na de fatale crash gisteren van Airbus’ militair transporttoestel A400M, hebben verschillende landen besloten om het toestel voorlopig aan de grond te houden. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Turkije. Frankrijk en Maleisië blijven wel met het toestel verder vliegen. 

Nadat gisteren bij het opstijgen vanaf de luchthaven van Sevilla een A400M-toestel om een nog onbekende reden neerstortte, hebben drie van de vijf landen die met het toestel vliegen, besloten om alle toestellen voorlopig aan de grond te houden. Het gaat om vijf van de in totaal twaalf afgeleverde A400M’s: twee van Turkije, twee van het Verenigd Koninkrijk en één van Duitsland.

Frankrijk (zes stuks) en Maleisië (één stuk) blijven verder vliegen met het toestel en zien geen reden om het aan de grond te houden. De andere landen willen eerst meer nieuws van Airbus krijgen over wat de oorzaak is van de crash gisteren in Sevilla. De A400M is nog een jong type waarvan het eerste exemplaar pas in augustus 2013 werd afgeleverd.

A400M_MSN7_in_flight

Het exemplaar dat gisteren neerstortte was bedoeld voor de Turkse luchtmacht. Die heeft een bestelling staan bij Airbus voor tien stuks. In totaal zijn er al 174 bestellingen voor het toestel van acht landen.

Belgie plaatste in 2003 samen met de andere Europese landen een bestelling voor zeven exemplaren. Die moeten de C-130’s vervangen. Het eerste toestel voor ons land wordt pas in 2018 verwacht.