Baan 25L vanaf woensdag voor tien weken dicht

Vanaf woensdag 27 mei zal landingsbaan 25L/07R op Brussels Airport voor drie maanden volledig dicht gaan. Dat gebeurt om grondige renovatiewerken uit te voeren die enkele maanden zullen duren. Tijdens de werken zullen zowel 25R/07L als baan 19/01 tegelijk gebruikt worden.

De hoofdlandingsbaan op Brussels Airport, baan 25L, zal vanaf 27 mei tot 15 augustus volledig gesloten zijn voor alle vliegverkeer. De landingsbaan en alle bijhorende infrastructuur zal gedurende die periode volledig vernieuwd worden. Tussen 15 augustus en 7 september zal de baan terug overdag beschikbaar zijn, maar ’s nachts telkens nog gesloten worden wegens werken.

Tijdens de eerste fase die loopt van 27 mei tot 3 augustus wordt er gewerkt aan de oost- en westzijde van de landingsbaan. De intersectie met baan 01/19 blijft tijdens deze periode onaangetast om die landingsbaan volledig operationeel te houden.

schema11

De aankomende vluchten zullen gedurende deze periode verhuizen van 25L naar 25R. Tijdens de drukke uren, vooral in de voormiddag, zal ook baan 01/19 gebruikt worden voor vertrekkende vluchten en dit om de gebruikelijke startbaan 25R te ontlasten. Die krijgt namelijk een pak meer aankomsten dan normaal.

Bij oostenwind zullen zowel baan 07L als baan 01 gebruikt worden voor zowel aankomsten als vertrekken.

Tijdens de tweede fase, die duurt van 3 augustus t.e.m. 15 augustus zal er worden gewerkt aan de intersectie van baan 25L/07R en baan 01/19. Daarbij wordt de capaciteit van Brussels Airport gelimiteerd tot nog slechts één enkele landingsbaan. Baan 25R/07L zal dan zowel gebruikt worden voor vertrekken als aankomsten. Tijdens die periode zal het vliegverkeer op drukke momenten hinder ondervinden met wellicht vertragingen tot gevolg.

schema21

Tijdens de derde fase tussen 15 augustus en 7 september zal er enkel nog ’s nachts gewerkt worden aan baan 25L/07R. Daardoor zal de landingsbaan tussen 06:00 en 22:00 terug normaal beschikbaar zijn voor het vliegverkeer.

Bij de eerste fase die nu woensdag start wordt het asfalt van de baan afgeschraapt, worden de verharde bermen naast de baan uitgegraven en worden de rioleringen en het afwateringssysteem afgebroken.

De eerste dag worden voorbereidende werkzaamheden gedaan zoals het vrijmaken van de baan, het wegnemen van de verlichting en het plaatsen van de werfomheining.

14506046735_4444c3d31c_o

Op donderdag 28 mei beginnen de grotere werkzaamheden zoals het strippen van de asfalt, het opbreken van de afwateringsgoten en de verharde bermen, het verwijderen van bekabeling en de renovatie van de collectors. Aansluitend worden de verharde bermen opnieuw opgebouwd, worden nieuwe asfaltlagen geplaatst en wordt de nodige bekabeling aangebracht voor de bebakening.

Het is al van 1985 dat de drie landingsbanen nog grondig gerenoveerd werden, een klus die om de 30 jaar moet gebeuren. De werken aan banen 25R/07L en 01/19 zullen de volgende jaren gebeuren.