Belgisch luchtruim gesloten door stroompanne

Door een stroompanne bij Belgocontrol is er momenteel geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim (tot een hoogte van FL245). De meeste vluchten van of naar een van onze luchthavens worden geannuleerd of omgeleid naar andere luchthavens.

Omstreeks half tien werd het controlecentrum van Belgocontrol getroffen door een elektrische panne. Alle vluchten die zich op dat moment nog in het Belgische luchthruim bevonden, waren genoodzaakt terug te keren naar hun luchthaven van vertrek. Oorspronkelijk hoopte Belgocontrol dat de problemen verholpen zouden zijn tegen de middag, maar ondertussen werd al gemeld dat er zeker tot 17.30 uur geen vliegverkeer mogelijk zal zijn.

Schermafbeelding 2015-05-27 om 11.02.19

De luchthaven opende ondertussen een crisiscentrum om gestrande reizigers op te vangen. Rond elf uur waren al ongeveer twintig aankomende vluchten omgeleid naar nabijgelegen luchthavens als Amsterdam Schiphol, Maastricht, Luxemburg, Lille en zelfs Beauvais, Orly en Charles de Gaulle. Minstens evenveel anderen zitten nog in zogenaamde holding patterns dicht bij de landsgrenzen, maar verwacht wordt dat ook zij snel zullen uitwijken als de situatie niet drastische verbetert.

Rond half twaalf werden enkele toestellen met mondjesmaat terug toegelaten in het Brusselse luchtruim om te landen in Charleroi. Zo konden een vijftal Ryanairvluchten daar terecht. Ook in Antwerpen werd één Embraer van Jetairfly uit Barcelona toegelaten. Op Brussels Airport landde tussen 11.15u en 11.45u enkel een Airbus van het Russische Aeroflot. De luchthaven blijft normaal gesloten voor alle vertrekken en aankomsten tot 16 uur deze middag.

Op de middag verspreidde het Network Operations Portal van Eurocontrol de boodschap dat ook de nabijgelegen luchthavens langzaam vol geraakte. In Luxemburg, Luik en Oostende was nog plaats voor ongeveer vijf toestellen, maar er werd gemeld dat Amsterdam, Eindhoven en Lille geen toestellen meer zouden aanvaarden die uitgeweken waren van een Belgische luchthaven. Toestellen moesten daarvoor steeds verder landen, op plaatsen als Bordeaux of Hamburg.

Laatste update: 13.00u