Berlijn Brandenburg open in tweede helft 2017?

Het begint op giswerk te lijken, maar de nieuwe luchthaven in Berlijn zou nu in de tweede helft van 2017 moeten open gaan voor het grote publiek. Het project moest oorspronkelijk al in oktober 2011 klaar zijn, maar verschillende constructieproblemen en technische mankementen zorgden voor jarenlange vertragingen. De kostprijs van Brandenburg International Airport is ondertussen opgelopen tot 5,4 miljard euro.

De laatste vertraging is te wijten aan problemen met het systeem dat in het geval van brand rook moet verwijderen uit de gebouwen, maar ook dat struikelblok moet binnenkort van de baan zijn. Volgens de laatste planning moeten de constructiewerken tegen het tweede kwartaal van 2016 afgerond zijn en kan de luchthaven in de tweede helft van 2017 de deuren openen. Sinds de werken in 2006 begonnen, liepen de kosten voor het project op van 2 naar 5,4 miljard euro.

Brandenburg International Airport krijgt bij de opening een capaciteit van 27 miljoen passagiers per jaar en moet de derde grootste luchthaven van Duitsland worden om zo de kleinere luchthavens in Tegel en Schoenefeld te vervangen. De vertragingen zijn vooral ook een streep door de rekening van Air Berlin, zei hun nieuwe ceo Stegan Pichler. “Ik kan niet geloven dat we nog tot 2017 moeten wachten, dit moet een grap zijn”, klonk het vol ongeloof.