Nieuwe strategie voor Malaysia Airlines

De nieuw op de richten nationale luchtvaartmaatschappij die uit de as van Malaysia Airlines moet oprijzen, begint vorm te krijgen. Kersvers ceo Christoph Müller (in een ver verleden nog bij Sabena, red.) heeft de grote lijnen van de op til zijnde herstructureringen uitgelicht. De volledige strategie van het bedrijf wordt omgegooid en er moet serieus bespaard worden.

Eerder deze week raakte al bekend dat de luchtvaartmaatschappij maar liefst 8.000 personeelsleden op straat zou zetten, maar ook in de hogere regionen wordt aanzienlijk gesnoeid. “Laat me zeggen dat er heel wat vacatures zijn in het management, dus we zullen het nieuwe bedrijf beginnen met veel open posities,” zei Müller. Hoewel er bij sommige diensten “genoeg talent” zit, zou het bedrijf toch al vanaf volgende week nieuwe mensen proberen aan boord krijgen.

140308-malaysia-plane-js-0659_8faeb8287368d4013607739c8cbb487d

De Maleisische minister van transport, Datuk Seri Liow Tiong Lai, bevestigde ook dat de nieuwe maatschappij zich eerder zal profileren als regionale transit hub en dat er bijgevolg heel wat langeafstandsroutes en -toestellen zullen sneuvelen. “Transitpassagiers worden de ruggengraat van het nieuwe MAS,” klonk het. De bedoeling is om de maatschappij te gebruiken als een transit carrier tussen Australië, China, India en landen als Indonesië en Thailand.

“Als we bijvoorbeeld zouden beslissen om bepaalde routes naar Europa te schrappen, zullen we die aanbieden aan andere maatschappijen zoals AirAsia X of Malindo,” zei Liow. Als een onderdeel van de nieuwe strategie, wil Malaysia Airlines meer vluchten naar regionale bestemmingen. Zo is men al aan het onderhandelen met de Japanse autoriteiten om vliegrechten te bekomen op Tokio Haneda, bovenop de bestaande vluchten naar Narita en Osaka.

De nieuwe strategie zou geen invloed hebben voor passagiers met bestaande boekingen,” zei ceo Müller. “De operaties blijven voorlopig als gepland doorgaan en de boekingen worden niet beïnvloed”. “Passagiers kunnen nog steeds vluchten boeken met het volledige vertrouwen dat onze vluchten en vliegschema’s als normaal doorgaan, verkochte tickets gerespecteerd zullen worden en dat ons Enrich frequent flyer-programma hetzelfde blijft”.

Bron: Air Transport World | Foto: Air Team Images