easyJet zet basis in Rome Fiumicino stop

easyJet heeft een aangepaste strategie voor de Italiaanse markt bedacht. De luchtvaartmaatschappij zal meer de focus leggen op het noorden van het land, dat traditioneel meer gelinkt is aan zakenreizigers. Op een persconferentie zei ceo Carolyn McCall dat de toestellen en bemanning in Rome Fiumicino vanaf april volgend jaar zullen verhuizen naar Malpensa en Napels.

“Italië is strategisch een zeer belangrijk land voor easyJet en onze plannen voor 2016 zullen ervoor zorgen dat we meer aanwezig zullen zijn in Milaan, Napels en Venetië. Daar zijn meer mogelijkheden om op lange termijn voor een gestage groei te zorgen, maar ondertussen willen we wel Rome Fiumicino nog met Europa verbinden op een manier die beter beantwoord aan de vraag van onze passagiers,” klonk het.

Daarom zal de basis in Milaan Malpensa – met achttien toestellen de tweede grootste – vanaf volgende zomer nog eens drie vliegtuigen extra gebaseerd krijgen. De basis in Napels zal groeien van drie naar vier toestellen. Er komt daarenboven ook een nieuwe basis in Venetië met nog eens vier Airbussen. easyJet wil niet alleen meer toeristen naar Venetië lokken, ze willen ook dat het percentage zakenreizigers op de vluchten (nu 28% op de verbindingen van en naar Venetië) verder aangroeit.

ezy

Anderzijds presteert de basis in Rome Fiumicino volgens easyJet onder de verwachtingen en dat is vooral te wijten aan de hogere passagierstaksen (die sinds 2012 meer dan verdubbeld zijn, red.). Ook de stijgende inflatie de komende jaren was doorslaggevend. “Daarenboven is de passenger experience in Fiumicino zeer slecht, waardoor de stiptheid en klantentevredenheid een enorme duik hebben genomen na de recente capaciteitsverhogingen”.

Bijgevolg zal easyJet wel nog blijven vliegen op de Italiaanse hoofdstad, maar zullen er vanaf april 2016 geen vliegtuigen en bemanning meer gebaseerd zijn. Het personeel zal herverdeeld worden over de andere bestaande basissen en de nieuwe basis die vanaf februari 2016 in Barcelona El Prat opgericht zal worden. Daar komen drie Airbussen om de marktpositie van de Britse lagekostenmaatschappij in Catalonië verder te versterken.

Bron: Australian Business Traveller