ICAO duidt Thailand aan met “rode vlag”

De ICAO heeft Thailand aangeduid met een zogenaamde “rode vlag”, nadat het land geen gepaste maatregelen nam na een negatieve veiligheidsaudit eerder dit jaar. Nochtans had de Minister voor Transport deze week nog gezegd dat de ICAO akkoord was met het uitstellen van de downgrade. ICAO wachtte duidelijk niet op de nieuwe wetten en uitte haar ontevredenheid.

Vorige week werd de nationale rating van Thailand aangepast tot een “significant safety concern“. ICAO benadrukte dat dit geen indicatie is voor specifieke veiligheidsproblemen bij Thaise luchtvaartmaatschappijen of de infrastructuur, maar dat het Department of Civil Aviation aan de basis ligt van de beslissing. Zij hebben “niet genoeg overzicht en controle om te verzekeren dat de ICAO-standaarden geïmplementeerd worden”. Ook de Amerikaanse FAA plant een audit.

De impact van een volledige ICAO downgrade zoals dat nu het geval is, kan voor het toerisme “kolossaal” zijn. Dat zei de Tourism Council of Thailand (TCT) eerder dit jaar. In maart beslisten Japan en Korea al dat er geen nieuwe charter routes naar hun land opgestart mochten worden en recenter legden ook Australië, China, Cambodja en Singapore beperkingen op aan bepaalde Thaise luchtvaartmaatschappijen die naar hun land vlogen.

Verschillende lagekostenmaatschappijen (zoals NokScoot, Thai AirAsiaX en Jet Asia Airways) wilden nieuwe verbindingen openen, maar werden daarin gestopt door de maatregel. Voorlopig heeft flag carrier Thai Airways International naar eigen zeggen nog geen effect gemerkt. Zij zochten externe procedures bij andere landen waar ze naartoe vliegen om de ICAO tevreden te houden over de manier waarop de ICAO-standaard nageleefd worden.

Bron: Air Transport World