Ryanair sluit voorlopig basis in Kopenhagen na stakingsdreiging

Ryanair zal zijn nieuwe basis in Kopenhagen sluiten naar aanleiding van een uitspraak van de Deense rechtbank. Die oordeelde vandaag dat luchthavenpersoneel van de luchthaven van Kopenhagen mag weigeren om diensten te leveren aan Ryanair zoals het leveren van brandstof en de afhandeling van bagage. Ryanair zal de routes vanaf Kopenhagen laten uitvoeren door toestellen van andere basissen.

De uitspraak van de Deense rechtbank vandaag is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Verschillende vakbonden trokken namelijk naar de rechter om uit te zoeken of zij diensten aan Ryanair zouden kunnen weigeren als die maatschappij niet instemt met haar eisen.

De vakbonden willen namelijk dat Ryanair een collectieve overeenkomst sluit met piloten en cabinepersoneel die voor Ryanair vanaf de Deense basis vliegen. Maar Ryanair weigert dit, onder meer omdat toegeven voor een domino-effect zou kunnen zorgen op andere basissen die ook al dergelijke overeenkomsten hebben geëist.

De rechter oordeelde vandaag dat personeel diensten aan Ryanair mag weigeren als die niet tegemoetkomt aan haar eisen. Een opmerkelijke uitspraak die wellicht in Dublin niet in goede aarde zal zijn gevallen.

De vakbonden hebben Ryanair nu twee tot drie weken de tijd te geven om in te gaan op hun eisen, anders dreigt er een staking, en dat in het drukke zomerseizoen.

“We hebben onze advocaten de opdracht gegeven om in beroep te gaan op deze beslissing. Die staat blijkbaar toe dat de vakbonden van concurrerende maatschappijen Ryanair-toestellen blokkeren in Kopenhagen,” zei Ryanair woordvoerder Robin Kiely.

Kiely bevestigde nadien dat alle twaalf routes die Ryanair momenteel vanaf Kopenhagen uitvoert zullen worden uitgevoerd door toestellen van andere basissen. Daarmee komt er voorlopig een einde aan de basis in Kopenhagen.

Het personeel mag geen diensten aan Ryanair-toestellen weigeren waarvan het personeel niet in Denemarken gebaseerd is. Door vluchten te laten uitvoeren door toestellen van andere basissen in het buitenland omzeilt Ryanair de beslissing van de rechtbank.

Bron: Reuters