Verschillende KLM-toestellen afgeleid naar Brussel

Op Brussels Airport zijn deze namiddag al vier toestellen van KLM geland nadat ze moesten uitwijken van Amsterdam. Het gaat om twee B747’s en twee B737’s. Verschillende toestellen hebben hun landing op Schiphol moeten afbreken en zijn daarop uitgeweken naar Brussel.

Op de luchthaven van Amsterdam Schiphol hebben al verschillende toestellen hun landing moeten afbreken door windshear. Bij windschering verandert de windsnelheid en windrichting drastisch over een korte afstand. Omdat dit gevaarlijk is, breken toestellen daarom hun landing onmiddellijk af om opnieuw te proberen of uit te wijken naar een andere luchthaven.

Op de luchthaven van Schiphol is de capaciteit van de luchthaven momenteel ook beperkt. Door de sterke westenwind met windstoten tot 90-100 kilometer per uur wordt er momenteel maar op één baan (runway 27) opgestegen en geland.

Windsnelheid op de grond. Een lagedrukgebied in het noorden zorgt voor regen en veel wind.
Windsnelheid op de grond. Een lagedrukgebied in het noorden zorgt voor regen en veel wind.

Drie KLM-toestellen die aan het landen waren op Schiphol hebben door windshear hun landing naar baan 27 moeten afbreken. Daarop besloten de crews uit te wijken naar Brussel. Een ander toestel besloot om preventief al naar Brussel uit te wijken.

Het gaat om twee B747’s uit Mexico City en Tokio en twee B737’s uit Manchester en Oslo.

De luchthaven van Schiphol kampt momenteel met matige regenval, een zichtbaarheid van 7.000 meter en met windstoten tot 100 kilometer per uur uit een noordwestelijke richting zoals te zien is op onderstaande METAR:

EHAM 251255Z 30037G55KT 4000 RA FEW010 BKN012 OVC020 13/13 Q1001 RERA WS R27 TEMPO 7000