Baan 25L op Brussels Airport terug gedeeltelijk in gebruik

Op Brussels Airport is na twee maanden werken vandaag baan 25L terug gedeeltelijk opengegaan. De baan kan nu terug gebruikt worden om te landen, al is de afstand die hiervoor kan gebruik worden wel beperkt.

Landingsbaan 25L op Brussels Airport is terug open. Nadat de baan al sinds 27 mei gesloten is door grondige onderhoudswerken, kunnen er vanaf vandaag terug vliegtuigen landen op 25L. Toch is de baan nog niet over de volledige lengte bruikbaar. Aan de intersectie van 25L/07R met baan 01/19 wordt er nog gewerkt en daardoor is dus maar twee derde van de baan beschikbaar.

Momenteel is de landing distance available van de baan slechts 1.905 meter. Wanneer de volledige baan gebruikt kan worden, bedraagt die afstand 3.211 meter.

Knipsel2

Terwijl baan 19 tijdens de werken ook nog vaak gebruikt werd als startbaan, zal deze tijdens de huidige fase die loopt t.e.m. 14 augustus niet meer gebruikt kunnen worden. Baan 19 zal enkel nog kunnen gebruik worden voor landingen, en dat ook met een beperkte lengte. Baan 01 daarentegen is volledig gesloten voor landingen.

Hoewel baan 25L momenteel dus terug open is, zal het aantal landingen op die baan beperkt zijn. Behalve de beschikbare lengte die gereduceerd is, is ook de ILS (instrument landing system) van die baan buiten werking. Toestellen die toch gebruik maken van de baan moeten 25L ten laatste via taxiweg C4 verlaten (zoals te zien op onderstaand kaartje).

Knipsel

Vanaf 15 augustus zullen alle banen terug beschikbaar zijn tijdens de daguren van 06:00 tot 22:00. Dan zal er enkel nog ’s nachts worden gewerkt waardoor de vluchtuitvoering overdag nog maar weinig hinder ondervindt.