Korongo nog tot 4 september aan de grond

Korongo Airlines, het project dat Brussels Airlines met een paar andere investeerders opzette in de DR Congo, zal pas ten vroegste op 4 september de operaties kunnen hervatten. Het enige toestel in de vloot raakte namelijk vorige week beschadigd in Mbuji-Mayi en moet eerst hersteld worden, maar dat duurt langer dan gedacht.

Op 19 augustus raakte de Boeing 737-300 OO-LTM betrokken in een incident tijdens een vlucht van Mbuji-Mayi naar Lubumbashi. Tijdens het opstijgen raakten enkele stukken van het tarmac los, die tegen de staart van het toestel terechtkwamen. Het vliegtuig moet dus eerst hersteld worden vooraleer er weer gevlogen mag worden. Korongo ziet zich dus genoodzaakt om tot die tijd alle vliegoperaties stop te zetten.

8176873-12765897

Eerder deed Korongo al een beroep op het Zuid-Afrikaanse Safair als haar eigen Boeing 737 niet beschikbaar was (bijvoorbeeld als het in onderhoud moest, red.). Die optie is naar eigen zeggen niet voorhanden nu, aangezien Safair het toestel zelf nodig heeft. Volgens de eerste schatting zou de reparatie tot vandaag (26 augustus) duren, maar die tijdspanne is ondertussen bijgesteld naar minstens 4 september.

De luchtvaartmaatschappij is verder ook voorzichtig in haar statement tegenover de luchthaven van Mbuji-Mayi, maar zegt dat er dringend moet samengezeten worden met de Congolese autoriteiten om de staat van de faciliteiten te laten voldoen aan de strenge voorwaarden van de International Civil Aviation Authority. Ondertussen blijven alle Korongo-vluchten tussen Lumbumbashi en Johannesburg, Kinshasa en Mbuji-Mayi vooralsnog opgeschort.