De winter van 2015-2016 op Brussels Airport

Morgen gaat op het noordelijk halfrond het winterseizoen van start in de luchtvaart. Dat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee in de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport. We presenteren hieronder de belangrijkste veranderingen voor Brussels Airport.

Er is getracht dit overzicht zo volledig en correct mogelijk te maken, feedback kan in de comments worden achtergelaten.

Nieuwe routes

De belangrijkste nieuwe route deze winter is natuurlijk die van ANA tussen Brussel en Tokio Narita. Vanaf morgen gaat de maatschappij van start met een dagelijkse vlucht naar Japan, uitgevoerd door de B787-8. Enkele upgrades naar de grotere B787-9 zijn al ingepland.

Brussels Airlines biedt ten opzichte van vorige winter zeven nieuwe bestemmingen aan. Het gaat om Billund, Faro en Zagreb, steden die deze zomer al werden aangeboden maar in de winter worden voortgezet. Nieuwe routes ten opzichte van vorige winter zijn Accra, Bremen, Gran Canaria en Tenerife. De route naar Accra komt in de plaats van Nairobi en zal vier keer per week worden aangedaan. Bremen krijgt een dagelijkse vlucht op weekdagen en Gran Canaria en Tenerife zullen twee keer per week worden aangedaan.

Hoewel geen nieuwe route biedt Icelandair voor het eerst ook in de winter vluchten aan naar Reykjavik. De maatschappij zal drie keer per week gaan vliegen tussen Brussel en IJsland.

Royal Air Maroc komt met een nieuwe route naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De vluchten worden drie keer per week uitgevoerd door de B737-800.

ANA

Ryanair start deze winter met vluchten tussen Brussel en Berlijn Schönefeld. De vluchten zullen drie keer per dag worden uitgevoerd. Vanaf 18 januari vliegt Ryanair ook twee keer per week naar Larnaca in Cyprus.

Scandinavian Airlines opent de route Göteborg-Brussel met drie vluchten per week. Star Alliance-partner Brussels Airlines is al actief op de route met meerdere dagelijkse vluchten.

Het Spaanse Vueling vliegt komende winter ook naar Bilbao, dat voorheen enkel in de zomer werd aangeboden. Tijdens de kerst-en nieuwjaarsperiode zal de maatschappij ook twee weken lang vluchten aanbieden tussen Brussel en Santiago de Compostela.

Extra frequenties

easyJet verhoogt deze winter haar aanbod naar Berlijn. In plaats van de huidige twee dagelijkse vluchten trekt de maatschappij de frequentie op sommige dagen op naar drie dagelijkse vluchten, goed voor zestien vluchten per week.

Vanaf december voegt Qatar Airways een extra frequentie toe op haar route tussen Doha en Brussel. De maatschappij vliegt dan acht keer per week naar Brussel.

Brussels Airlines trekt de frequentie naar Lomé, Freetown en Monrovia op van twee naar vier keer per week. Cotonou en Ouagadougou gaan van twee naar drie wekelijkse vluchten.

_MG_4020

Geschrapte vluchten

Brussels Airlines schrapt na dertien jaar haar vluchten naar Nairobi. De route wordt overgeheveld naar Lufthansa en in de plaats start Brussels Airlines (terug) met vluchten naar Accra in Ghana.

Ryanair schrapt de route Brussel-Verona en verhuist deze naar Charleroi.

Equipment changes

Turkish Airlines zal vanaf 30 januari elke zaterdag haar A340-300 inzetten op ochtendvlucht vanuit Istanboel. Het toestel komt telkens aan om 10:40 met een vertrek om 12:10.

United Airlines vervangt net zoals vorige winter de B777-200 door de B767-300 op de route naar Chicago. In de winter wordt er wel vaker gedowngraded naar kleinere toestellen. De routes naar Newark en Washington blijven worden aangevlogen met de B777-200.