Twee doden bij crash AW609

In het noorden van Italië is deze namiddag een prototype van de AgustaWestland AW609 tiltrotor gecrasht. Bij de crash kwamen de beide testpiloten om het leven.

Het prototype van de AW609, waarvan er tot nu toe maar twee gebouwd zijn, crashte volgens lokale media in de buurt van het Italiaanse dorpje Santhià, een kleine 50km van AgustaWestland’s hoofdkwartier in Cascina Costa.

Volgens lokale media zou het toestel kort voor de crash in brand gestaan hebben. Het Italiaanse onderzoeksbureau voor luchtvaartongelukken ANSV heeft onmiddellijk een team ter plaatse gestuurd om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken.

Uit gegevens van de flight tracking website Flightradar24 blijkt dat het toestel (registratie N609AG) slechts 10 minuten in de lucht was na het opstijgen om 10:33 lokale tijd.

AgustaWestland AW609

Het is momenteel nog onduidelijk wat de gevolgen van dit ongeval zullen zijn voor de verdere certificering van het type. De AW609 zou de eerste civiele tiltrotor worden en was goed op weg om al vroeg zijn debuut te maken in de markt. AgustaWestland stelde de tiltrotor voor het eerst voor aan het grote publiek op de Heli-Expo 2015 in Orlando, VS, in maart.

Aan het prototype van de AW609 werden enkele technologische verbeteringen aangebracht waardoor het toestel volgens AgustaWestland een MTOW (Maximum Take-Off Weight) heeft van 8.165 kg en een kruissnelheid kan halen van 293 kts, zo’n 540 km/h, op een maximum hoogte van 30.000 voet.

Foto: AgustaWestland