Egyptair niet meer welkom in Rusland

Egyptair mag sinds zaterdag (14 november) niet meer naar Rusland vliegen, als een gevolg van de crash van MetroJet vlucht 9268 vorige maand. Daarbij kwamen toen alle 217 (Russische) passagiers en 7 bemanningsleden om het leven. Minister van Transport Maxim Sokolov vertelde aan het persagentschap RIA dat Moskou bedenkingen had over de veiligheid bij de Egyptische nationale luchtvaartmaatschappij.

Hoewel de precieze oorzaak van het ongeval nog niet gekend is, wijzen recente onderzoeken meer en meer op een mogelijke bomaanslag. De explosieven zouden voor het vertrek op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh in de vrachtruimte van de Airbus A321 geplaatst zijn, een daad die Islamitische Staat al opgeëist heeft. Volgens de ceo van Egyptair heeft Rosaviatsia het verbod opgelegd om de veiligheidsprotocollen van Egyptair te kunnen bestuderen, gedurende minstens veertig dagen.

Volgens de stafchef van president Vladimir Poetin, Sergei Ivanov, zal het verbod echter “enkele maanden” duren. Hij zei dat het ook het aanpassen van de veiligheidsprocedures op verschillende Egyptische luchthavens (Caïro, Hurghada en Sharm-el-Sheikh) tijd in beslag zou nemen. Rosaviatsia heeft ook alle Rusissche luchtvaartmaatschappijen verboden om nog naar Egypte te vliegen. Aeroflot zal haar laatste vlucht naar Egypte op 1 december uitvoeren.

Zolang de echte oorzaak van de crash van 7K9268 niet vastgesteld is, hebben ook andere landen ervoor gekozen om vluchten naar Egypte te staken. Onder andere Kazakstan volgt het Russische voorbeeld. Saudi is daarentegen door haar overheid bevolen om haar vluchten naar Sharm-el-Sheik te blijven uitvoeren, als teken van solidariteit met Caïro. Die beslissing kwam er na een overleg tussen Koning Salman van Saoedi-Arabië en de Egyptische president El-Sisi vorige week.

Bron: CH Aviation, RIA