Norwegian Boeing 737 blokkeert luchthaven Tenerife

De luchthaven Tenerife Sur Reina Sofia is maandag (23 november) een tijdlang gesloten geweest voor alle verkeer. Een Boeing 737-800 van luchtvaartmaatschappij Norwegian blokkeerde immers de enige start- en landingsbaan. Verschillende andere vluchten moesten daardoor noodgedwongen uitwijken naar luchthavens in de buurt.

Omstreeks negen uur ’s ochtends lokale tijd stond vlucht D8-5360 van Tenerife naar Berlijn Schönefeld klaar om te stijgen. De bemanning van het toestel, een Boeing 737-800 met registratie LN-DYA, besliste echter de start af te breken aan hoge snelheid. Door de grote energie die door het remmen vrijkwam, kreeg het vliegtuig twee klapbanden aan het neuslandingsgestel en kon het de landingsbaan niet meer op eigen kracht verlaten.

Norwegian-B737

Omdat het vliegtuig niet met de klapbanden verplaatst kon worden, moesten beide banden eerst op de landingsbaan vervangen worden. Ondertussen kon de enige start- en landingsbaan uiteraard niet gebruikt worden. Ongeveer vijftien vluchten van onder andere Iberia Express, easyJet, Thomas Cook, British Airways en Air Berlin wijkten daarop noodgedwongen uit naar luchthavens in de buurt (Gran Canaria, Tenerife Norte, Fuerteventura, La Palma, etc).

De luchthaven had eerst gemeld dat er pas om 19.30 uur lokale tijd weer geland kon worden, maar uiteindelijk ging de luchthaven al omstreeks 14.00 uur terug open.