EVA Air bestelt voor acht miljard bij Boeing

Het Taiwanese EVA Air heeft een bestelling geplaatst voor vierentwintig Boeing 787-10’s en twee Boeing 777-300ER’s, allemaal aangedreven door General Electrics-motoren. Aan catalogusprijzen is de order ruim acht miljard dollar (7,5 miljard euro) waard.

Tijdens een officiële ceremonie dinsdag (24 november) in thuishaven Taipei werd de overeenkomst, die voor het eerst op 15 oktober ter sprake kwam, bevestigd. “Deze vliegtuigen zullen onze groei in de toekomst verzekeren,” klonk het uit de mond van voorzitter Austin Cheng. De zesentwintig toestellen zullen tussen 2017 en 2022 afgeleverd worden, op tijd voor de doelstelling om tegen 2020 honderd vliegtuigen in de vloot te hebben.

Een deel zal gebruikt worden om oudere toestellen te vervangen, de rest dient om uit te breiden op het vlak van vliegfrequenties en nieuwe bestemmingen. “De 787-10 Dreamliners zullen EVA Air in staat stellen om nieuwe markten aan te boren. Ze zullen gebruikt worden op de middellange en lange vluchten, in tandem met de vloot van Boeing 777-3000ER’s en zullen zo de ruggengraat van hun vloot worden,” zei een woordvoerder van Boeing.

EVA Airways was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de 777-300ER en was in 2005 de eerste luchtvaartmaatschappij die de variant bestelde. Vandaag heeft het de achtste grootste vloot ter wereld en de vierde grootste van Azië. “Van de eerste aflevering tot vandaag hebben we voorlopig tweeëntwintig vliegtuigen in onze vloot. We geloven in de brandstofefficiëntie en het cabinecomfort van de nieuwe Boeing-toestellen,” klonk het uit de mond van Cheng.

In totaal vliegt EVA Air met meer dan veertig Boeings en naast deze bestelling staan er nog 37 in het orderboek: veertien 777-300ER’s, vijf 777 vrachttoestellen en achttien 787-10’s.

 

Bron: Air Transport World, EVA Air | Foto: Star Alliance