Croatia Airlines in de etalage

Volgens de International Finance Corporation (IFC), een bank die door de Kroatische overheid is aangesteld om een geschikte partner te vinden voor Croatia Airlines, zijn er drie geïnteresseerde kandidaten. Uit een artikel van EX-YU Aviation News gaat het om Lufthansa, Turkish Airlines en Aegean Air. 

Ook Korean Air en EVA Air hadden een zogenaamd Letter of Intent getekend, maar keerden daar naar verluidt later op terug. Van de drie overblijvers maken Lufthansa en Aegean de grootste kans. IFC is dan ook van plan om de komende maanden extra gesprekken te voeren met die twee luchtvaart-maatschappijen. Vooral het feit dat ze als EU-maatschappij een belang van meer dan vijftig procent in OU kunnen nemen, is een interessant voordeel ten opzichte van Turkish Airlines.

Daarenboven hebben de Turken negatieve ervaringen met een minderheidsaandeel, aangezien ze bij B&H Airlines hun strategie niet ten volle kunnen uitvoeren. Zagreb heeft echter nog geen beslissing genomen of het nu al dan niet zal overgaan tot een privatisatie en in welke mate er aandelen beschikbaar gesteld zullen worden. Dat moet komende zomer allemaal nog beslist worden. Wanneer die knoop is doorgehakt, kunnen de overblijvende kandidaten hun definitieve projecten voorstellen.

Het is geen geheim dat Kroatië het succes van die andere ex-Joegoslavische maatschappij wil evenaren. Nadat Etihad Airways midden 2013 een belang van 49 procent (zoals gezegd het maximum voor een maatschappij van buiten de Europese Unie, red.) nam in JAT Airways en het omdoopte tot Air Serbia, maakt de luchtvaartmaatschappij een indrukwekkend heropleving mee. Daar hadden we het in april nog over.

Ook in Slovenië is de overheid op zoek naar een overnemer voor 91,58 procent van de aandelen in Adria Airways. Ook daar zijn nog drie belangrijke kandidaten in de running, alledrie uit Duitsland: Intro Aviation (dat we nog kennen van een korte passage bij VLM), 4K Invest en Callisto. Ondertussen zijn wel al alle onderhoudsfaciliteiten onder de naam Adria Airways Tehnika (AA Tehnika) verkocht aan het Poolse Linetech Holding voor een niet nader genoemd bedrag.

Bron: EX-YU Aviation News, CH Aviation