MetroJet blijft voorlopig aan de grond

Het Russische MetroJet heeft al haar vliegoperaties gestaakt, nog tot minstens de zomer van volgend jaar. Die aankondiging komt er na de beslissing van de Russische overheid om – na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig – geen vluchten meer naar Turkije toe te laten.

Eerder had de luchtvaartmaatschappij, die zich vooral richt op chartervluchten naar vakantiebestemmingen, ook al erg te lijden onder het embargo voor vluchten naar Egypte. Dat kwam er dan weer na de crash van een Airbus A321 van Metrojet in oktober, waarbij alle 217 passagiers en 7 bemanningsleden omkwamen. Daardoor verloor de maatschappij haar twee grootste bronnen van inkomsten en werden de meeste van haar 343 personeelsleden op betaald verlof gestuurd.

Om er financieel weer bovenop te komen, hoopt de oprichter en eigenaar van Metrojet Ismail Lepiyev op een schadevergoeding van de Egyptische autoriteiten. Dat vertelde hij aan Forbes Magazine. Volgens Lepiyev zoekt hij rechtstreeks naar een minnelijke schikking met de Egyptenaren en wil hij een rechtszaak voorlopig vermijden. Moskou is er immers van overtuigd dat het toestel onderweg van Sharm-el-Sheik naar Sint-Petersburg door een explosief van 1 kg TNT neergehaald werd.

Bron: CH Aviation, Forbes