Eerste A320neo voor Lufthansa, niet Qatar

Deze week konden we al foto’s zien van de eerste Airbus A320neo voor Qatar Airways. Alles leek klaar voor de allereerste aflevering, maar daar komt nu verandering in. Door enkele operationele restricties is Qatar Airways immers niet bereid om het vliegtuig in ontvangst te nemen. 

De nieuwe Pratt & Whitney PW1100G-motor zou aan de basis liggen van het conflict en zorgt die voor enkele beperkingen in de operatie van het toestel. De fabrikant is volgens Airbus hard aan het werken om de hardware te verstevigen en een update uit te voeren aan de software. Zolang dat niet gebeurd is, moeten de motoren eerst drie minuten stationair draaien vooraleer het vliegtuig op eigen kracht mag beginnen taxiën.

Volgens bronnen dicht bij het dossier zou Qatar Airways Airbus daarop laten weten hebben dat het niet bereid is om de toestellen in die omstandigheden in ontvangst te nemen. De Qatarezen willen namelijk toestellen zonder beperkingen. Airbus verwacht dat de updates binnen een tijdspanne van enkele weken geïmplementeerd kunnen worden. Tot zolang zal Qatar Airways dus de afleveringen uitstellen en niet de launch operator van het type worden.

Ondertussen zoekt Airbus naar een oplossing en het lijkt die gevonden te hebben bij Lufthansa. Volgens het blad Aviation Daily is ceo Carsten Spohr bereid om de toestellen wel in ontvangst te nemen. Als de Duitsers toestemming krijgen van de luchtvaartautoriteiten en er een financiële compensatie tegenover staat, uiteraard. Als er een akkoord gevonden wordt, dan zou de eerste A320neo op 22 december afgeleverd moeten worden, net op tijd voor de deadline van eind 2015.

Lufthansa – dat 101 exemplaren van het type in bestelling heeft – neemt dus de rol van launch operator over en plant de vliegtuigen vanaf 6 januari te gebruiken. Door de restricties op de motoren zou de luchtvaartmaatschappij ze eerst inzetten op de route Frankfurt – Hamburg, waar het op beide locaties een grote onderhoudsfaciliteit heeft. In de loop van 2016 hoopt Lufthansa nog vijf andere A320neo’s in ontvangst te nemen.