IAG dreigt met vertrek bij derde baan Heathrow

Willie Walsh, de ceo van International Airlines Group, heeft gedreigd met een (gedeeltelijke) verhuizing van British Airways vanuit Heathrow naar Dublin of Madrid als de Britse overheid doorgaat met haar plannen voor een derde landingsbaan op de drukste luchthaven van het land.

Dat IAG niet erg opgezet was met het plan om Londen Heathrow uit te breiden met een derde landinsbaan, was deze zomer al duidelijk. Toen al noemde Walsh de kosten “buitensporig”. Tijdens een toespraak bij de Aviation Club in Londen zei dat de nodige investering van 17,6 miljard pond (ruim 23 miljard euro, red.) zou leiden tot een verdubbeling van passagierstaksen, die momenteel al rond de vijftig euro liggen voor een heen-en-terugvlucht.

Die kosten zouden Heathrow minder aantrekkelijk maken als bestemming en als doorreispunt voor passagiers, klonk het. “Heathrow is niet de enige hub van IAG. We kunnen onze business uitbreiden in Madrid (thuishaven van Iberia), dat nog veel capaciteit heeft en in Dublin (thuisbasis van Aer Lingus), waar er plannen op tafel liggen voor een kostenefficiënte uitbreiding met een bijkomende landingsbaan,” zei Walsh.

De derde landingsbaan kost volgens IAG maar één procent van de totale raming voor de uitbreiding. De rest wordt buitenproportioneel verhoogd door bijkomende infrastructuur zoals een nieuwe terminal, een nieuw metrostation en een parkeergarage van 800 miljoen pond (1,1 miljard euro). Een beslissing over de eventuele uitbreiding werd recent nog uitgesteld tot ten vroegste volgende zomer. Er wordt eerst gewacht over een rapport over de impact op het milieu.