Malaysia Airlines niet meer met Boeing 777

Na 26 maart volgend jaar zal Malaysia Airlines niet meer met de Boeing 777 vliegen. Dat blijkt uit de vliegschema’s voor volgende zomer die de luchtvaartmaatschappij deze week bekendmaakte. De vlucht tussen het Chinese Guangzhou en Kuala Lumpur op 26 maart is voorlopig de laatste.

Op dit moment vliegt MAS nog met zes exemplaren van de Boeing 777, maar die zullen als onderdeel van het herstructureringsproces geleidelijk aan van de hand worden gedaan. Tegen volgende zomer zal de maatschappij het type volledig uit de vloot verwijderd hebben, zo blijkt uit de informatie die we nu hebben. De A330 zal vanaf dan de ruggengraat van de langeafstandsvloot worden, daarvan heeft Malaysia er vijftien in de vloot.

Op haar ‘hoogtepunt’ vloog MAS met zeventien Boeing 777’s, waaronder ook de binnenkort opgeheven routes naar Amsterdam en Parijs. Na de ongelukken met MH17 en MH370 – waarbij twee Boeing 777’s betrokken waren – werd de vloot triple sevens stilaan afgebouwd. Zes toestellen werden ondertussen teruggegeven aan de leasingmaatschappij. Ook de lease-overeenkomsten van de overige negen (waarvan er nog maar zes actief zijn) zullen niet vernieuwd worden.