“Nieuwe” A340 voor Surinam belandt in Brussel

Vandaag moest de “nieuwe” tweedehands Airbus A340 voor Surinam Airways afgeleverd worden, maar de vlucht eindigde in mineur. Het toestel week rond 16 uur uit van Amsterdam Schiphol naar Brussels Airport, omdat er tijdens de vlucht vibraties te voelen waren in één van de motoren.

Na het verdiende pensioen van de trouwe PZ-TCP – die jarenlang voor Surinam Airways tussen Paramaribo (Zanderij) en Amsterdam vloog – ging de luchtvaartmaatschappij op zoek naar een gepaste vervanger. In tussentijd leasde Surinam toestellen van onder andere HiFly om de vluchten uit te voeren. Recent kon het echter de hand leggen op een 17 jaar oud exemplaar dat voordien bij China Southern, Air China en Garuda vloog.

Dat toestel (PZ-TCR) stond sinds februari 2015 in Lourdes opgeslagen en moest vandaag afgeleverd worden in Amsterdam. Binnen afzienbare tijd zou de A340 zoals vanouds terug vijf keer per week tussen beide hoofdsteden vliegen. Tijdens de afleveringsvlucht van Lourdes naar Amsterdam trad er echter een technisch probleem op, waardoor het vliegtuig na enkele rondjes nabij Rotterdam uitweek naar Brussel. Daar zijn immers betere onderhoudsvoorzieningen voor Airbus A340’s.

Screen Shot 2015-12-23 at 22.06.18

Over de precieze omstandigheden van de technische problemen zijn niet veel details geweten, al spreken sommige bronnen van abnormale vibraties in één van de motoren. Wanneer het toestel dan wel afgeleverd kan worden, is ook nog niet bekend. Na een uur of zes op de grond vertrok het PZ-TCR omstreeks half elf dan toch naar Amsterdam.