Istanboel derde drukste luchthaven van Europa

Hoewel velen nog discussiëren of Turkije nu in Europa ligt of in Azië, heeft Istanboel Atatürk nu Frankfurt am Main voorbijgestoken op het gebied van passagiersaantallen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die beide luchthavens recentelijk naar buiten brachten. De Turken zetten hun groei van de laatste jaren verder en kregen in 2015 meer dan 61 miljoen passagiers over de vloer.

De onbetwiste nummer in de lijst van drukste luchthavens in Europa blijft nog steeds Londen Heathrow met bijna 75 miljoen passagiers in 2015. In vergelijking met 2014 groeide het aantal zelfs nog met ruim twee procent, terwijl de luchthaven eigenlijk al jaren op haar maximumcapaciteit draait. Parijs Charles de Gaulle volgt op ruime afstand als nummer twee met iets meer dan 65 miljoen passagiers (+3,1% tegenover het jaar voordien).

De enige verandering in de top-drie (die al jaren hetzelfde was, red.) is de intrede van Istanboel Atatürk. Daar groeide het aantal passagiers met een indrukwekkende 7,7 procent, waardoor ze met haar 61.322.729 iets beter doet dan Frankfurt am Main (61.032.022). Amsterdam Schiphol maakt de top-vijf compleet en kan ook met een mooie groei van 6 procent uitpakken. In 2015 kregen de Nederlanders iets meer dan 58 miljoen passagiers over de vloer.

Dat Turkije een echte groeimarkt is, bewijzen ook de indrukwekkende cijfers van de tweede luchthaven in Istanboel: Sabiha Gökcen. Daar groeide het aantal passagiers immers met 19 procent tegenover 2014, waardoor de luchthaven op een respectabele veertiende plaats staat (op anderhalf miljoen passagiers van Parijs Orly). De agglomeratie Istanboel is daardoor goed voor 90 miljoen passagiers per jaar en verwacht ook voor 2016 een sterke groei.

De top-twintig wordt beëindigd door Brussels Airport, dat sinds de vorige telling Manchester, Wenen en Stockholm Arlanda voorbijsteekt. In 2015 groeide het aantal passagiers op onze nationale luchthaven met zeven procent tot 23.460.018, het hoogste aantal in vijftien jaar.