Iran Air gaat voor 127 Airbussen, koopt acht A380’s

Woensdag zal de Iraanse president Rouhani bij zijn bezoek aan Parijs een Airbus-bestelling voor Iran Air definitief maken. Dat zei de Iraanse minister voor Transport vandaag. Het zou volgens Reuters gaan om 127 Airbussen waaronder acht A380’s en zestien A350’s.

Nadat vorige week de economische sancties tegen Iran werden opgeheven, raakte al meteen bekend dat Iran 114 Airbussen wou kopen voor staatsmaatschappij Iran Air. Vandaag kwam de Iraans minister voor Transport met meer details naar buiten over de gigantische Airbus-bestelling.

De deal zou gaan over 127 Airbussen, waarvan het grootste deel fabrieksnieuwe toestellen betreft. Hoeveel stuks er van elk type wordt besteld, is nog niet bekend, maar de cijfers die Iran wel bekendmaakte betreft acht A380’s en zestien A350’s. De eerste A380 zou tegen 2019 de vloot moeten komen vervoegen. De Airbus-bestelling zou voornamelijk nieuwe A32S-toestellen omvatten alsook A330’s en tweedehands A340’s.

Verder zou Iran ook in gesprek zijn met Bombardier en Mitsubishi over de aanschaf van regionale vliegtuigen. Private Iraanse luchtvaartmaatschappijen zouden ook onderhandelingen zijn gestart met Embraer en Sukhoi.

Iran zou ook geïnteresseerd zijn in een deal met Boeing, waardoor Iran Air zowel Airbussen als Boeings zou opereren. Plaatsvervangend minister van Transport Kashan zei vandaag dat het land geïnteresseerd is in een deal van meer dan 100 vliegtuigen.

De eerste Airbussen voor Iran Air zouden al voor einde maart aan de vloot worden toegevoegd.

Bron: Reuters, Bloomberg