Ryanair sluit twee Italiaanse basissen door hogere taks

Ryanair heeft beslist om komende winter haar activiteiten in Italië terug te schroeven. De verhoging van veertig procent in de belasting voor vertrekkende passagiers die vanaf 1 januari dit jaar in ging, ligt aan de basis van de beslissing. Als een gevolg zullen er in oktober geen toestellen meer gebaseerd worden in Pescara en Alghero op het eiland Sardinië.

In totaal zullen er zestien routes sneuvelen, de luchthaven in Crotone (in de regio Calabrië) zal zelfs geen Ryanair-verbindingen meer hebben. Op dit moment zijn er nog binnenlandse vluchten naar Milaan Bergamo, Pisa, Rome Ciampino en Rome Fiumicino. De verminderde capaciteit zal verplaatst worden naar de basissen in Rome en Milaan, terwijl de vliegtuigen ingezet zullen worden in Portugal, Griekenland en Spanje. Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn zeshonderd jobs in gevaar.

“Na een recordjaar voor toerisme in Europa en een potentieel sterk jaar in het verschiet, heeft de Italiaanse overheid zichzelf in de voet geschoten door passagierstaksen met ongeveer veertig procent op te trekken om voormalige Alitalia-piloten te onderhouden,” zei David O’Brien (Chief Commercial Officer van Ryanair). “Door die beslissing is Italië nu een onaantrekkelijke bestemming voor maatschappijen én reizigers geworden,” klinkt het hard.

“Nu toeristen het Midden-Oosten en Noord-Afrika vermijden, heeft Italië andere landen als Spanje, Portugal en Griekenland een gouden kans gegeven om te groeien”. Die bestemmingen zijn volgens O’Brien veel kostenefficiënter voor toeristen die naar het Middellandse Zee-gebied willen reizen. “Ryanair doet daarom een oproep aan de overheid om deze verhoging te annuleren en om in een dringende dialoog de Italiaanse toeristische sector, luchtvaart en jobs te redden,” zei hij.

Ook in Noorwegen dreigt de overheid dezelfde beslissing vanaf 1 april in te voeren. Daar zou de passagiersbelasting ook drastisch verhogen. Ryanair heeft al gezegd dat het haar basis in Oslo Rygge vanaf november zou kunnen sluiten als de taksen er ook echt komen. Volgens de Noorse krant Dagbladet heeft de lagekostenmaatschappij uit protest ook al haar verkregen slots op Oslo Gardermoen voor komende zomer al terug ingediend.

Bron: CH Aviation, Ryanair, Dagbladet