Brussels Airport bij opening op 20 procent van capaciteit

Als Brussels Airport woensdag opnieuw opengaat, zal dat op slechts 20 procent van de normale capaciteit zijn. Dat bevestigt Brussels Airport CEO Arnaud Feist aan verschillende kranten. Een heropening woensdag zal onder meer afhangen van een grote test die vandaag wordt uitgevoerd op Brussels Airport met 800 luchthavenmedewerkers. 

Vandaag zullen op Brussels Airport zo’n 800 luchthavenmedewerkers de nieuwe vertreksituatie op Brussels Airport uittesten. Er werden voorlopige incheckbalies gemaakt onder de Connector waarna passagiers via een trap rechtstreeks tot aan het screeningplatform zullen komen voor de controle van de handbagage. De tijdelijke incheckruimte zal een capaciteit van 800 à 1.000 passagiers per uur hebben, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit van 5.000 passagiers per uur.

Als de test morgennamiddag positief wordt bevonden, samenhangend met de evaluatie en besprekingen van andere veiligheidsfactoren en diensten, zal de luchthaven de toelating kunnen krijgen voor een gedeeltelijke heropstart van haar activiteiten. Of dat al voor woensdag zal lukken, is niet duidelijk.

B273_BAC_Brussels_Airport_Connector_Brussels_Belgium_N60

Wat wel zeker is, is dat het volgens CEO Arnaud Feist wellicht maanden zal duren eer de luchthaven terug op volle toeren zal kunnen draaien. De capaciteit zal stelselmatig worden opgedreven naarmate delen van de vertrekterminal hersteld zijn.

Bij de heropstart zal alleszins prioriteit worden geven aan home carrier Brussels Airlines, die zonder twijfel de meest getroffen luchtvaartmaatschappij is. Voor haar Europees en langeafstandsnetwerk is Brussels Airport als hub ontzettend belangrijk. Een hub-maatschappij als Brussels Airlines kan onmogelijk blijven opereren vanaf vier verschillende luchthavens.

De maatschappij zal alleszins niet voor donderdag terugkeren naar Brussel. De maatschappij behoudt haar Europese vluchten tot dan al zeker op de luchthavens van Antwerpen en Luik en haar langeafstandsnetwerk vanaf Frankfurt en Zürich. Ook Jetairfly en Thomas Cook Airlines Belgium zullen de komende dagen nog opereren vanaf de regionale luchthavens.

Bron: De Standaard, Knack