Brussels Airport mogelijk nieuwe hub voor LATAM

Volgens de krant De Tijd start de Zuid-Amerikaanse maatschappij LATAM deze maand technische onderhandelingen met Brussels Airport over meerdere vluchten tussen Brussel en Brazilië. Dat nieuws bevestigt de geruchten die binnenskamers al geruime tijd woeden: namelijk dat een verbinding tussen onder andere Brussel en Sao Paulo door LATAM zeer nabij is. Volgens De Tijd wil LATAM Brussel gebruiken als Europese hub met van daaruit routes naar andere steden. 

De handelsmissie van Staatssecretaris voor buitenlandse handel Pieter De Crem brengt dan toch goed nieuws. Volgens de economische krant De Tijd start LATAM (de overkoepelende moedermaatschappij van het Chileense LAN en het Braziliaanse TAM) binnen twee weken technische onderhandelingen met Brussels Airport voor de opstart van een Europese hub. Die gesprekken moeten eindigen in een principeakkoord tussen beide partijen. LATAM zou tegen 2017 haar Europese hub willen openen.

Het zou gaan om drie vluchten vanuit Sao Paulo, Brasilia (de hoofdstad) en Rio de Janeiro. Vanaf Brussel zou de maatschappij dan willen doorvliegen naar andere steden. Zo is er sprake van Tel Aviv, Berlijn, Peking en Frankfurt. Die mogelijkheden worden de komende weken verder besproken.

LATAM-sky-logo

Brussel is wel niet de enige kandidaat om LATAM als nieuwe klant te willen verwelkomen, maar zou wel grote kans hebben. “‘Er wordt ook nog met andere landen en partijen gesproken, maar de Brazilianen willen duidelijk Brussel. Het is zo goed als zeker dat de rechstreekse verbinding er komt’, klinkt het volgens De Tijd in de entourage van De Crem.

Een definitieve beslissing zou de komende maanden uit de bus moeten vallen.

Het Chileense LAN nam het Braziliaanse TAM over in 2012 om de luchtvaartgroep LATAM te vormen. Hoewel beide maatschappijen momenteel nog onder hun eigen merknaam vliegen, zal tegen 2018 de merknaam LATAM zijn intrede doen bij beide maatschappijen.