Chaos op Brussels Airport bij heropening terminal

Vandaag namen 26 van de 60 luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport terug hun intrede in het deels vernieuwde terminalgebouw. Omdat alle passagiers en hun bagage door een veiligheidsscreening moeten alvorens het gebouw te betreden, ontstonden er gigantische wachtrijen. De wachttijd kon op piekmomenten oplopen tot bijna 3 uur.

Passagiers die vandaag met één van de 26 luchtvaartmaatschappijen vlogen die terug hun check-in organiseren in het terminalgebouw, moesten heel wat geduld uitoefenen. Op de vroegere kiss-and-fly zone zijn tenten opgezet waarin de pre-screening van de passagiers en hun bagage gebeurt vooraleer zij het gebouw betreden. Maar die screening bleek allerminst efficiënt te zijn met ellenlange wachtrijen tot gevolg.

13120769_10156875250955287_861591457_o

Brussels Airport reageert met de uitleg dat ze vermoedt dat de pre-screening de komende dagen zal geoptimaliseerd worden, al valt nog af te wachten welke oplossingen uit de bus zullen komen. De huidige opgestelde infrastructuur kan momenteel het aantal passagiers op piekmomenten zoals tijdens de ochtendspits niet aan. Verschillende passagiers misten vandaag dan ook hun vlucht.

De chaos en ellende die de pre-screening momenteel met zich meebrengt is alleszins niet goed voor het imago van Brussels Airport, en zal op korte termijn meer dan waarschijnlijk nog verdere gevolgen hebben voor het zakenverkeer. Nu al zijn er bedrijven die Brussels Airport sinds de aanslagen mijden en verkiezen om vanaf alternatieve luchthavens te vertrekken in België of de buurlanden. Een situatie zoals deze is dan ook onhoudbaar voor een luchthaven waarvoor zakenreizigers van enorm belang is.

Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport Company reageert misnoegd:

Knipsel

Het wordt dan ook afwachten hoe de situatie de komende dagen evolueert. De vraag die de voorbije weken al regelmatig verscheen, of die extra veiligheidscontroles wel hun nut hebben op de veiligheid en ook economisch houdbaar zijn, zal de komende dagen wellicht terug vaker verschijnen in de media en de politiek.

Foto door Edwin Vanoverscheld