B737-900 van Ukraine International uit balans in Tel Aviv

Op de luchthaven van Tel Aviv is gisterenavond een B737-900 van Ukraine International op zijn staart terechtgekomen. Oorzaak was een slechte balans van het vliegtuig bij het uitladen. Het toestel staat 24 uur later nog altijd aan de grond in Tel Aviv.

Op de luchthaven van Ben Gurion in Tel Aviv heeft zich gisterenavond (15 mei) een incident voorgedaan met een B737-900 van Ukraine International. Het toestel, UR-PSK, was om 23:20 lokale tijd aangekomen en nadat de passagiers waren uitgestapt zou het toestel op de staart terecht zijn gekomen, al zou er volgens Israëlische media op het moment van het incident nog wel passagiers aan boord zijn geweest.

Michael Lurie

Volgens de Israëlische luchtvaartautoriteiten is de oorzaak van het incident een slechte belading. De -900 versie van de B737 is door zijn lengte zeer gevoelig aan tail tipping. Daardoor moet er altijd eerst vanachter begonnen worden met uitladen en vooraan bij het inladen.

Maar zelfs dan zijn incidenten niet uitgesloten. Bij het in-of uitstappen van passagiers is er op korte tijd een grote verschuiving van gewicht, mogelijk kan dit hier een rol hebben gespeeld als er nog wel degelijk achteraan passagiers aan boord zouden hebben gezeten bij het uitstappen.

Bij het incident raakte niemand gewond, en het toestel staat nog steeds vast in Tel Aviv. Ukraine International heeft vier van deze B737-900’s in de vloot.