Piloten dagvaarden topman Korean Air na beledigingen

Cho Yang-Ho, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Korean Air, is door de pilotenvakbond van zijn maatschappij voor de Seoul Central District rechtbank gedaagd voor minachting en laster. Hij verklaarde eerder dat “vliegen door de automatische piloot gebeurt” en “makkelijker is dan met een auto rijden”.

Hij deed die uitspraak nadat één van de piloten een loonsverhoging had gevraagd en daarbij de complexe vaardigheden die flight crew nodig hebben om hun job uit te voeren, aanhaalde als argument. Daarop beweerde Cho – die overigens zelf geen piloot is – dat een modern passagiersvliegtuig op automatische piloot vliegt en dus “makkelijker (is) dan autorijden”. Dat schoot bij de vakbond duidelijk in het verkeerde keelgat.

“Jullie hoeven niet teveel te pronken. Zelfs een hond zou lachen. Het is net alsof jullie allemaal Lindberghs zijn die de Atlantische Oceaan overstaken,” schreef Cho. “Enkel in noodgevallen zijn er piloten nodig, jullie overdrijven”. De vakbond noemde de uitspraken “belasterend en beledigend”. De rechtszaak is wellicht een drukmiddel, want de piloten vragen al een tijdje om een loonsverhoging tot 37 procent terwijl het management niet verder wil gaan dan 2 procent extra.