Egyptair vlucht MS804 van de radar verdwenen

Een Airbus A320 van Egyptair is vermist, nadat het transpondersignaal vannacht verloren ging. Omstreeks 02.30 uur lokale tijd verdween de Airbus van de radar, ongeveer tien minuten nadat het binnenvloog in Egyptisch luchtruim. Aan boord waren 10 bemanningsleden en 56 passagiers, waarvan volgens Egyptair minstens 1 Belg.

Het toestel steeg woensdagavond laat iets over elven op in Parijs (luchthaven Charles de Gaulle) en had Caïro als bestemming. Na de overdracht van Griekse naar Egyptische luchtverkeersleiding verdween het vliegtuig plots van de radar. Er werd geen noodsignaal uitgezonden door de piloten, maar militaire eenheden in Egypte zouden een tweetal uur later wel een ELT-signaal (Emergency Locator Transmitter) opgepikt hebben, al is dat onbevestigd.

Screen Shot 2016-05-19 at 10.19.06

De Griekse en Egyptische kustwacht heeft al reddings- en zoekacties opgezet in de hoop om het toestel zo snel mogelijk te localiseren. Onder meer twee fregatten en enkele helikopters werden ingezet bij de actie. Ook Frankrijk heeft beslist om enkele van haar schepen in het gebied om te leiden en mee te helpen. Vijftien van de inzittenden hadden immers de Franse nationaliteit, dus het land is zeer betrokken bij de ramp.

Volgens Egyptair had de gezagvoerder zo’n 6.000 uur op de teller, waarvan ruim 2.000 op de Airbus A320. De first officer had 2.700 uur ervaring. Het toestel was een Airbus A320 met registratie SU-GCC en werd in november 2003 gloednieuw aan Egyptair afgeleverd. Het was één van elf A320’s in de vloot van de maatschappij. Naast de twee piloten en vijf cabin crew, waren er ook drie sky marshals aan boord van het toestel.

Steekkaart crash

Datum: 19 mei 2016
Maatschappij: Egyptair
Type toestel: Airbus A320
Registratie: SU-GCC
Plaats: 280km van de Egyptische kust
Fase: Kruisvlucht
Aantal doden/passagiers: ?/56
Oorzaak: Onbekend, onderzoek loopt
Foto: Yannick De Bel