Anderhalf miljoen passagiers minder voor Brussel in maart en april

In maart en april heeft Brussels Airport respectievelijk 1,2 miljoen en 1,1 miljoen passagiers ontvangen. Dat is bijna 1,5 miljoen passagiers minder dan voor dezelfde periode vorig jaar. De cijfers liggen 29,1% lager voor maart en 46,5% lager voor april. Het vrachtvolume is in maart met 20,9% gedaald in vergelijking met maart vorig jaar, in april was er een daling van 4,8%. De dalingen zijn een gevolg van het tijdelijk stopzetten van de activiteiten op Brussels Airport door de aanslagen van 22 maart in de vertrekhal van de luchthaven. De luchthaven ziet de laatste weken van april een stijgende passagiersbezetting en groei bij het vrachtvervoer.

Passagiers
Brussels Airport heeft in maart 1 214 485 passagiers ontvangen, een daling van 29,1% tegenover maart 2015. In april heeft de luchthaven 1 074 538 passagiers mogen verwelkomen, een daling van 46,5% ten opzichte van april vorig jaar. De dalingen zijn het gevolg van de tijdelijke sluiting van het passagiersvervoer van 22 maart tot 3 april.

In de periode van 1 tot 21 maart was er een stijging van het aantal passagiers met 7,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei was te danken aan de uitbreiding van de activiteiten op Brussels Airport van verschillende luchtvaartmaatschappijen, onder meer Brussels Airlines.

Vracht
Ook het vrachtvolume op Brussels Airport is in de maanden maart en april beïnvloed door de aanslagen op 22 maart. De volvrachtvluchten konden herstarten op 24 maart, maar door het stopzetten van de passagiersactiviteiten tot 3 april was er geen vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten mogelijk.

In maart noteerde het vrachtvervoer een daling van 20,9% ten opzichte van maart vorig jaar. De daling in alle drie de segmenten is toe te schrijven aan de gevolgen van de aanslagen op 22 maart. Het volvrachtsegment en de express diensten hebben zich snel hersteld en knopen in april weer aan met groeicijfers. Het volvrachtsegment is gestegen met 19,1%, de express diensten met +2,7% ten opzichte van april vorig jaar. In het volvrachtsegment verwelkomde Brussels Airport opnieuw Ethiopian Airlines Cargo, die op 26 maart haar activiteiten op de luchthaven weer heeft hervat en zelfs uitgebreid, zoals aangekondigd.

De daling met 39,2% bij het vervoer aan boord van passagierstoestellen is volledig toe te schrijven aan het beperkte aantal passagiersvluchten en de terugval van het aantal lange afstandsvluchten in de maanden maart en april. In de loop van april zijn de meeste bestemmingen hervat, waardoor ook het vrachtvervoer op passagierstoestellen week na week weer toeneemt. 935023

Knipsel

Knipsel