Beschadigde Libische Airbus A330 naar Hamburg

Een Airbus A330-200 die ernstig beschadigd raakte bij aanvallen tijdens de oorlog in Libië, werd vrijdag (27 mei) overgevlogen naar Hamburg voor herstellingswerken. 5A-ONP was nog maar een goed halfjaar in dienst bij Afriqiyah Airways toen het in juli 2014 getroffen werd. Sindsdien stond het vliegtuig aan de grond in Tripoli.

De hoop is nog niet opgegeven voor deze jonge A330, want vrijdag steeg het toestel op in Tripoli. Bestemming was het Duitse Hamburg, waar de technici van Airbus zullen wagen om het vliegtuig weer luchtwaardig te krijgen. Op verschillende foto’s is te zien hoe er verschillende kogelgaten in de romp zitten en hoe het vliegtuig beschadigd werd door rondvliegende brokstukken. Daarom wordt de cabine niet onder druk gezet en vliegt het op slechts 10.000 voet hoogte (3.050 meter).

Omstreeks half drie vloog het toestel Frankrijk binnen
Omstreeks half drie vloog het toestel Frankrijk binnen

Ondertussen begint Afriqiyah Airways de draad langzaam terug op te nemen. Met een vloot van enkele Airbus A319’s en A320’s vliegt de Libische luchtvaartmaatschappij inmiddels al weer naar enkele bestemmingen in binnen- en buitenland, waaronder Tunesië. Vooralsnog zijn er geen vluchten naar Europa gepland.