In juni bijna zeven procent minder passagiers op Brussels Airport

Brussels Airport heeft in de maand juni iets meer dan 2 miljoen passagiers ontvangen. Dat is 6,8% minder dan in juni vorig jaar. Het passagiersvervoer op Brussels Airport is nog steeds beïnvloed door de impact van de aanslagen van 22 maart, maar ook door de nationale staking van 24 juni. Het vrachtvervoer op Brussels Airport daalde met 6,8% tegenover juni 2015 door de volledige blokkering van de Brucargo-zone tijdens de nationale staking.

In juni ontving Brussels Airport 2.050.148 passagiers, een daling met 6,8% tegenover juni 2015. De daling heeft verschillende oorzaken, in het bijzonder de weerslag van de aanslagen van 22 maart en de annulering van een aantal vluchten door de nationale staking van 24 juni. Bovendien viel het eerste weekend van de grote vakantie-uittocht dit jaar in het begin van juli, in plaats van op het einde van juni zoals vorig jaar.

De daling van het aantal lokaal vertrekkende passagiers is minder groot in juni (-9,5%) dan in mei (-12,8%), dat dus een positieve trend vertoont. Net als in april en mei kent het aantal transferpassagiers in juni een sterke stijging met 12,4% tegenover juni 2015, vooral dankzij de verdere ontwikkeling van Brussels Airlines.

Het totale vrachtvolume op de luchthaven kende een negatieve groei van 6,8% tegenover juni 2015. Deze daling is vooral te wijten aan de annulering van verscheidene vluchten door de blokkering van Brucargo tijdens de nationale staking van 24 juni.

Het volume van het volvrachtvervoer is met 13,4% gedaald tegenover juni 2015. Naast de syndicale actie verklaart een combinatie van factoren verder deze daling: KF Aerospace, dat begin 2015 haar operaties in Brussels Airport had gestart, heeft de activiteiten stopgezet. Yangtze River Express heeft een gedeelte van haar activiteiten naar Schiphol overgebracht en Saudia Cargo heeft haar activiteiten op Brussels Airport geleidelijk aan verminderd. De hervatting van de activiteiten van Ethiopian Cargo, eind maart, en de komst van Etihad Cargo, begin juni, daarentegen hebben een positieve impact op de volumes.

De expressdiensten (integrator) stegen met 5,4% dankzij de continue groei van de e-commerce. De vracht aan boord van passagiersvluchten daalde met 16,6% tegenover juni 2015. Dit cijfer wordt verklaard door de vakbondsactie van 24 juni en het vertrek van Jet Airways in maart 2016.

Het aantal vliegbewegingen daalde met 6% tegenover juni 2015. Begin juni maakte het schema van de passagiersvluchten een volledige capaciteit nog niet mogelijk. Het normale vluchtschema werd pas op 27 juni hervat. De bezettingsgraad van de vliegtuigen is niet veranderd. Het gemiddelde aantal passagiers per vlucht bleef stabiel op 115 passagiers per vlucht.