Turkish Airlines boekt eerste helft 2016 stevig verlies

Voor de eerste jaarhelft van 2016 heeft Turkish Airlines een verlies geleden van 570 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de 311 miljoen euro winst die de maatschappij in dezelfde periode vorig jaar nog maakte. De maatschappij ondervindt vooral negatieve gevolgen van de terroristische aanslagen in het land de voorbije maanden.

Na het grootste nettoverlies sinds 1999 voor de eerste drie maanden van dit jaar zijn ook de cijfers voor het eerste deel van 2016 rood gekleurd bij Turkish Airlines. Voor de periode januari-juni maakte Turkish een nettoverlies van 570 miljoen euro.

Volgens de maatschappij zetten de lage brandstofprijzen en de daarbij horende capaciteitsverhoging druk op de opbrengsten. Ook de gevolgen van de aanslagen de voorbije maanden en de mislukte staatsgreep zijn voelbaar voor Turkish.

via Wikipedia
via Wikipedia

De maatschappij heeft haar verwachting voor het ganse jaar 2016 dan ook bijgesteld. Terwijl Turkish in het begin van dit jaar nog uitging van 72,4 miljoen passagiers zijn dat er nu nog 63,4 miljoen, ofwel negen miljoen minder.

Hoewel het aantal passagiers nog met 4,4 procent toenam ten opzichte van vorig jaar, ziet Turkish net zoals sommige andere Europese maatschappijen een daling in het lokale passagiersverkeer. Minder mensen reizen nog naar of via Turkije en ook de vraag naar Europa zwakt af.